Сьогодні, 13:03 Україна

Митники попередили перевізників про можливий протест польських фермерів на кордоні

За інформацією від польської сторони, місцеві фермери анонсували можливу акцію протесту у вигляді блокування руху вантажівок перед пунктом пропуску «Медика — Шегині», повідомили в ДМСУ.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За даними митників, протест може тривати з 8 жовтня по 31 грудня 2024 року.

Як пише польське видання noviny24, безпосередня причина протесту — невиконання зобов’язань міністра сільського господарства Польщі. Його влаштовуватиме організація «Підкарпатське ошукане село».

У червні 2024 року мешканці польської гміни Орла та фермери з цієї організації блокували національну дорогу № 77 у Дунковичах. Вони протестували проти будівництва нової дороги в бік Журавиці, яка веде до перевантажувального термінала.

«Були жнива, потім повінь, протестувати було б нетактовно. Ми зосередилися на допомозі постраждалим від повені, вже відправили місцевим фермерам три фури зерна», — сказав лідер «Підкарпатського ошуканого села» Роман Кондров.

Він попереджає, що протестувальники будуть особливо пильно дивитися на вантажівки, які в'їжджають до Польщі, і які підозрюють у перевезенні продуктів харчування чи сільськогосподарської продукції.

«Йдеться про сільськогосподарський податок, на Підкарпатті він становив лише 14 млн злотих, а не мільярд доларів. Ми тоді відʼїхали від кордону, тому що міністр і воєвода і в моїй присутності підписали таку угоду», — додав Кондров.

Читайте також: Заборона імпорту зерна з України не заспокоїла польських аграріїв, уряд призначив дотації

  • У січні 2024 року міністр сільського господарства Польщі та фермери, які протестували на кордоні з Україною, підписали договір. Міністр пообіцяв задовольнити всі вимоги фермерів, серед яких дотації виробникам кукурудзи в розмірі 1 млн польських злотих, збільшення обсягу кредитів для забезпечення ліквідності на 2,5 млрд польських злотих та збереження рівня сільськогосподарського податку на рівні 2023 року.
  • У вересні польські аграрії заявили, що не виключають відновлення протестів після закінчення польових робіт. Вони вважають, що потік агропродукції з України руйнує, в тому числі, ринок м’яких фруктів.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.