Заборона імпорту зерна з України не заспокоїла польських аграріїв, уряд призначив дотації

Польський уряд скликав додаткове засідання, оскільки блокування імпорту зерна з України не заспокоїло невдоволених аграріїв. 

Про це повідомляє Polskie Radio 24.

Польський уряд ухвалив закон про дотації та про закупівлю пшениці. Зокрема, фермерам мають гарантувати щонайменше 1400 злотих за тонну зерна.

Польський аналітик Мирослав Марчіняк: Це міф, що закупівельники у Польщі завалені українським зерном

Читати також

Виробники пшениці отримають 1400 злотих за тонну пшениці. Допомога становитиме 500 злотих/га для сільськогосподарських культур і 250 злотих/га для луків, пасовищ і трав.

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус також повідомив, що дотація на пшеницю становитиме 2200 злотих на гектар посівів. Він підкреслив, що вартість державної допомоги для фермерів становить близько 10 млрд злотих. Це найбільша допомога в історії польського сільського господарства.

Польський аналітик Мирослав Марчіняк пояснює, чому заборона імпорту української агропродукції Польщею не має великого значення для місцевих фермерів.

«На мою думку, це не матиме великого значення, принаймні до кінця цього сезону. Зараз імпорт зерна значно скоротився, в основному через те, що українське зерно стало неконкурентоспроможним за ціною (в основному виконуються старі контракти). У випадку з ріпаком імпорт повністю припинився, оскільки Україна вже вивезла весь урожай минулого року», — говорить аналітик.

Він додав, що введена заборона на імпорт поширилася і на продукцію, яка необхідна Польщі. Це, наприклад, соняшниковий шрот, якого Польща імпортує близько 400-450 тис. т на рік. Це свідчить про те, як поспішно готувався регламент.

Нагадаємо, 15 квітня польський уряд ухвалив рішення про тимчасове обмеження імпорту в/та через територію Польщі (в тому числі транзитом) сільськогосподарських товарів з України. 18 квітня заборону на транзит скасували.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus