Сьогодні, 16:05 Олійні

На півдні Миколаївщини недобір врожаю соняшнику складає від 700 кг до 1 т/г — фахівець

На Миколаївщині найбільше від посухи постраждали південні райони області, де згоріла значна частина врожаю соняшника навіть у великих компаній, які зазвичай дотримуються технологій і мають більше важелів впливу на врожай, пише SuperAgronom.com.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Наша компанія має виробничі потужності по всій території Миколаївської області. Через посуху на півночі області недобір врожаю соняшнику становить близько 500 кг/га. На півдні ж, де цього року посуха була особливо сильною, недобір врожаю культури становить від 700 кг до 1 т/га», — розповів Ілля Троїцький, головний агроном компанії PROMETEY.

Втім, навіть за таких умов технології також мають свою вагу. Зокрема, терміни сівби, якість обробітку ґрунту та агротехнічні заходи мали більший вплив на врожай, зауважив фахівець. Але є й деякі інші нюанси, що відіграли свою роль.

«Скажімо, на півдні Миколаївщини генетика компанії Corteva Pioneer показала схильність до некрозу корзинки. В таких полях врожайність сильно зменшилась. Натомість в північній частині області гібриди з більш довгим вегетаційним періодом, зокрема Сурелі, показали максимальну врожайність. Однак, варто зазначити, що це біологічна особливість будь-яких пізніх гібридів», — зазначив Троїцький.

Він додав, що в регіонах, де сонце спалило соняшник, про якість врожаю можна навіть не говорити. Однак, з того, що вдалося все ж зібрати, олійність виявилась значно вищою, ніж очікувалось, — 46-48%. На півночі Миколаївщини, де врожай був значно кращим, через більш сприятливі погодні умови, олійність врожаю ще вища — 50-52%.

При цьому Троїцький говорить, що на Миколаївщині варто було б взагалі зменшити кількість соняшнику у сівозміні, однак навіть за низької врожайності вирощувати олійну для аграріїв економічно вигідно.

Читайте також: В Україні обмолотили майже 80% площ під соняшником

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.