11 жовтня 2024, 16:30, Україна

«Зупинено не бронювання, а можливість отримати статус критичного підприємства, якщо він ще не був отриманий» — Косован

Навіть за наявності статусу критичного підприємства, отриманої від ТЦК чи ОВА, аграріям слід подаватимся на його отримання від профільного міністерства. 

Про це в блозі на Latifundist.com «Уряд проведе аудит критичних підприємств. Що це означає для бізнесу?» пише  Анатолій Косован, керуючий партнер Kosovan Legal Group

Нагадаємо, що раніше Президент України Володимир Зеленський обурився великою кількістю заброньованих. Уряд до 15 листопада 2024 року призупинив дію деяких положень щодо визначення критично важливих підприємств. 

По слідах рішення уряду юрист зазначає, що комісії при обласних військових адміністраціях, які надають статус критичного підприємства, мають включити в свій склад представників ТЦК.  

До 15 листопада поточного року повинен бути проведений аудит всіх рішень про критичність підприємств, наданих саме ОВА. Тобто рішення про критичність компаній, прийняті відповідними міністерствами, такому аудиту не підлягають, уточнює Косован. 

Мінекономіки у свою чергу має розробити алгоритм проведення такого аудиту і порядок скасування бронювань. 

Також до 15 листопада зупинено дію критеріїв визнання підприємств критичними, а органам влади рекомендовано утриматись від прийняття відповідних рішень. 

«Це означає, що зупинено не можливість бронювання, а можливість отримати статус критичного, якщо він ще не був отриманий. Якщо цей статус був наданий компанії раніше навіть тією ж ОВА, то вона може безперешкодно бронювати працівників», — пояснює він. 

Косован підкреслює, що навіть за наявності критичності, отриманої від ТЦК чи ОВА, аграріям слід подаватися на його отримання від профільного міністерства, якщо підприємство проходить по їх критеріям.