Уряд проведе аудит критичних підприємств. Що це означає для бізнесу?


Джерело фото: Latifundist.com

На фоні недавніх новин і без того популярне питання бронювання працівників ще більш набирає обертів. Анатолій Косован, керуючий партнер Kosovan Legal Group, пояснив, що тепер змінилося та чого очікувати в майбутньому.

Отримав багато дзвінків з даного приводу, тому давайте без емоцій розберемося, що відбулось, що скасували або можуть скасувати по бронюванню і що з цим робити.

  1. Комісії при ОВА, які надають статус критичного підприємства, повинні будуть включити в свій склад представників ТЦК, хоча в багатьох областях це і так відбувається вже достатньо давно. Тобто це введення додаткового контролю за коректністю рішень, що мають бути прийняті. 
  2. До 15 листопада поточного року повинен бути проведений аудит всіх рішень про критичність підприємств, наданих саме ОВА. Тобто рішення про критичність компаній, прийняті відповідними міністерствами такому аудиту не підлягають.
  3. Мінекономіки повинне розробити алгоритм проведення такого аудиту та прийняття рішення про необґрунтованість наданого статусу критичного підприємства. Тобто, в певний період часу і скоріш за все до 15 листопада, певні рішення ОВА про надання статусу критичного підприємства можуть і будуть скасовані.
  4. Також Мінекономіки повинне розробити порядок скасування бронювань, якщо вони вважатимуться необґрунтованими. Скоріш за все мається на увазі скасування бронювань по підприємствам, яким скасують рішення про критичність.
  5. На строк до 15 листопада зупинено дію критеріїв визнання підприємств критичними, а органам влади рекомендовано утриматись від прийняття відповідних рішень. Що це означає? 

По-перше: зупинено не можливість бронювання, а можливість отримати статус критичного, якщо він ще не був отриманий. Якщо цей статус був наданий компанії раніше навіть тією ж ОВА, то вона може безперешкодно бронювати працівників. 

По-друге: таке рішення прийнято по всім органам, окрім міністерств. Тобто профільні міністерства і надалі можуть приймати рішення про критичність підприємств.

Який же висновок можна з цього зробити?

А саме той, про який я вже писав неодноразово: навіть за наявності критичності, отриманої від ТЦК чи ОВА, подавайтесь на його отримання від профільного міністерства, якщо ви проходите по їх критеріям, особливо це стосується аграріїв.

Анатолій Косован, керуючий партнер Kosovan Legal Group

Виконано за допомогоюDisqus