Сьогодні, 10:07 Україна

Мінекономіки призупинило видачу наказів про бронювання

20 жовтня була раптово зупинена процедура електронного бронювання критичного персоналу компаній через портал Дія. Також Мінекономіки призупинило процес видачі наказів про бронювання для тих підприємств, які подавались через паперовий варіант процедури, повідомляє Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«Бізнес надзвичайно стурбований поточним станом справ, зокрема відсутністю офіційної комунікації з боку органів влади. Наразі бізнес, який є основним джерелом коштів на оборону держави, не розуміє, як відбуватиметься процедура бронювання та як планувати надалі операційну діяльність. Окрім деструктивного впливу на бізнес всередині країни, дана ситуація створює негативні сигнали для наших міжнародних партнерів, інвесторів та замовників», — йдеться у повідомленні.

Також виникають питання щодо легітимності призупинення процедури бронювання для проведення аудиту, оскільки ані профільним законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», ані вищезгаданим рішенням уряду вона не передбачена, зазначили в асоціації.

Протягом доби Європейська Бізнес Асоціація отримала десятки звернень від представників бізнесу, які або уже знаходяться у процесі перебронювання, або планували подаватися на перебронювання найближчим часом.

«Як можливе тимчасове рішення цієї ситуації бізнес пропонує розглянути можливість автоматично продовжити дію чинних бронювань в реєстрі «Оберіг» на 60 календарних днів для всіх критичних співробітників компаній, у яких бронювання закінчуються протягом дії цього «аудиту» -+3 доби (оскільки Дія розглядає заявки до 72 годин), тобто з 17 жовтня по 18 листопада», — зауважили в EBA.

В «Насіннєвій асоціації України» підтвердили, що 20 жовтня були призупинені всі механізми бронювання працівників усіх критичних секторів, включно з аграрним напрямком.

Водночас представники насіннєвих компаній зазначають, що уряд спочатку обіцяв провести цей аудит на підприємствах без зупинки процедур. Проте наразі вся система бронювання заблокована щонайменше до середини листопада, додали в НАУ.

«Українська зернова асоціація» (УЗА)  просить уряд запровадити можливість автоматичної пролонгації статусу критичного підприємства та продовження дії бронювань на період проведення загального аудиту. 

Читайте також: Уряд проведе аудит критичних підприємств. Що це означає для бізнесу?

  • Уряд до 15 листопада 2024 року призупинив дію деяких положень щодо визначення критично важливих підприємств. 
  • На порталі «Дія» призупинили бронювання працівників від мобілізації до 15 листопада. На сторінці сервісу «Бронювання працівників» при спробі подати заявку, користувач отримує повідомлення із помилкою.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.