Сьогодні, 13:12 Україна

Дощі суттєво поповнили вологозапаси у ґрунті — Укргідрометцентр

Жовтневі дощі суттєво поповнили вологозапаси у ґрунті. У більшості областей декадна кількість опадів становила 133-300% норми (20-57 мм). Про це йдеться в Аналітичній довідці НААН про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні, пише SuperAgronom.com.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Станом на 10 жовтня вологозабезпечення орного шару ґрунту на полях під озимими культурами та на площах, призначених під посів озимих культур було достатнім та оптимальним (21-30 мм і більше продуктивної вологи). На більшості площ сходу запаси продуктивної вологи ще залишалися незадовільними (менше 10 мм) та недостатніми (11-20 мм продуктивної вологи). На багатьох площах Харківської, місцями у Дніпропетровській та Херсонській областях орний шар ґрунту залишався зовсім сухим.

«У цілому в жовтні агрометеорологічні умови для вегетації рослин та проведення польових робіт були задовільними. Дощі, які відмічалися майже по всій території країни, поповнили вологозапаси до достатніх та оптимальних показників. Разом з тим, у деяких регіонах, полові роботи проходили повільними темпами через сильні дощі в окремі дні та надмірну вологість ґрунту», — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Щоб поповнити ґрунтові запаси вологи потрібні надмірні опади, в межах норми буде недостатньо — науковець

  • Станом на 22 жовтня в Україні засіяли майже 5,4 млн га озимих культур.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.