Щоб поповнити ґрунтові запаси вологи потрібні надмірні опади, в межах норми буде недостатньо — науковець

Наразі в Україні повністю відсутня ґрунтова волога навіть на глибині 1,5 м. Навіть у гірші роки її фіксували на глибині 50 см, розповів доктор сільськогосподарських наук Сергій Авраменко.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«Ми вимушені сіяти пшеницю та інші зернові культури, тому що строки піджимають і ми сподіваємося, що колись підуть опади і рослина хоча б дасть сходи. Але рослина сходи дасть, та як вона буде розвиватись далі при недостатній кількості опадів? Якщо наступного року вони будуть в межах норми — їх буде недостатньо, оскільки немає ґрунтових запасів. І тої кількості опадів буде достатньо, щоб хоч якось промочити верхній орний шар ґрунту. Щоб промочити глибокі шари — кількість опадів має бути надмірною. Вони повинні випадати і в осінній період, і в зимовий при відсутності морозу. Якщо ґрунт не наповниться цією водою, то ми матимемо проблеми. Якщо коротко, то 2025 рік може бути більш катастрофічним для галузі рослинництва, ніж 2024», — сказав Авраменко.

Він додав, що аграріям треба коригувати технології вирощування, щоб по максимуму використати ту кількість опадів, яка випаде в зимовий та ранньовесняний періоди.

Читайте також: Аграрії встигнуть посіяти озиму пшеницю на прогнозованих площах попри відставання в темпах — Висоцький

  • Станом на 14 жовтня в Україні озимими культурами засіяно 4,7 млн га.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus