24 жовтня 2024, 13:12, Тваринництво

Профільна асоціація пропонує самостійно провести в Україні дослідження вакцини від АЧС: реакція тваринників

Cитуація з АЧС настільки критична, що Україна могла б спробувати самостійно провести дослідження вакцини, наприклад, взяти для цього підприємство, де вже стався спалах африканської чуми, вважає виконавчий директор Асоціації «М'ясної галузі» Микола Бабенко.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Наша стратегія така: ми вакцинуємо поголів’я і воно все, включаючи відгодівлю, іде на м’ясокомбінат. Маточне поголів'я також має бути реалізоване. І потім поголівʼя має бути заміщене невакцинованим. Тобто вакцину ми навіть не робимо комерційним продуктом для ринку. Тому що через якийсь час нам ця вакцина взагалі не потрібна буде. Ми її використовуємо для того, щоб припинити практику нелегального продажу інфікованих свиней», — каже Бабенко

Голова Громадської ради при Держспоживслужбі Віталій Башинський не радить проводити дослідження на території України навіть на закритих підприємствах. 

Посилається на американські дослідження, за якими вірус при вакцинації починав мутувати. Відповідно неможливо зрозуміти, це вакцинальний чи польовий штам, пояснює він. 

«Особливо небезпечно для тих випадків, коли вакцина вводиться тварині, яка була в інкубаційному періоді, тобто була хвора на АЧС. Їй ввели вакцину та отримали третій штам вірусу. Якщо це трапиться, то все стадо доведеться знищити і подальше дослідження заморозити. Добре, якщо ми не випустимо новий штам із дослідного майданчику. У мене цієї впевненості немає, тому я б не рекомендував проводити дослідження на території нашої країни», — зазначив Башинський.

В «Агропродсервісі» теж кажуть, що негативно ставляться до ідеї провести випробування на базі підприємства, де був зафіксований спалах АЧС. 

Заступник директора по тваринництву «Агропродсервісу» Роман Березовський каже, що не допустить вакцинації на своєму підприємстві, якщо препарат не отримає міжнародних сертифікатів.

«В Україні деякі медичні препарати зареєстровані як лікарські, а в Штатах, у Європі вони — БАДи (біологічно активні добавки). Так само і вакцина. Я кажу: «Зареєструйте належно, як у Європі, міжнародних організаціях, тоді не буде ніяких питань», — стверджує представник холдингу.

Читайте також: «В'єтнамське диво» чи самогубство галузі. Хто за і проти реєстрації в Україні вакцини проти АЧС

  • У червні директор AVAC Vietnam — компанії-розробника вакцини проти африканської чуми заявив, що Україна слідом за Румунією подала заявку на реєстрацію вакцини. Вакцина AVAC ASF Live у липні 2023 р. отримала дозвіл на комерційний продаж підприємствам з вирощування.
  • Асоціація «Свинарі України» (АСУ) заявила, що вʼєтнамська вакцина проти АЧС AVAC ASF Live не має доказів безпечності. 

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.