Сьогодні, 12:10 Світ

Польських фермерів, які просили путіна розібратися з Україною, судитимуть

Прокуратура польського міста Глівіце направила до суду обвинувальний акт проти Пьотра Г. та Агати Г. Йдеться про батька та доньку, які під час лютневого протесту фермерів у Горжице (Сілезія) встановили прапор СРСР на тракторі та вивісили банер на адресу путіна, пише RFM24.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Напис закликав російського диктатора «розібратися з Україною, Брюсселем і урядом». Обоє відповідатимуть за публічне вихваляння загарбницької війни проти України. Вони подали заяви про добровільне відбуття покарання.

Окружна прокуратура окрім вихваляння війни, також звинуватила підсудних у публічній пропаганді комуністичної ідеології та використанні її символіки.

«За словами прокурора Спруса, Пьотр Г. і Агата Г. спочатку не визнавали себе винними у висунутих їм звинуваченнях, вказуючи на свій намір «привернути увагу до поточних проблем сільського господарства». Зрештою, обидва визнали свою провину та подали заяви про добровільне виконання узгодженого з прокурором покарання. Справу розглядатиме окружний суд м. Рибник», — пише видання.

Публічне підбурювання або прославляння агресивної війни в Польщі карається позбавленням волі на строк до 5 років. Публічна пропаганда комунізму чи іншої тоталітарної ідеології карається позбавленням волі на строк до 3 років.

Читайте також: ДПСУ: Польські фермери не вийшли на протест на ПП Медика

  • У січні 2024 року міністр сільського господарства Польщі та фермери, які протестували на кордоні з Україною, підписали договір. Міністр пообіцяв задовольнити всі вимоги фермерів, серед яких дотації виробникам кукурудзи в розмірі 1 млн польських злотих, збільшення обсягу кредитів для забезпечення ліквідності на 2,5 млрд польських злотих та збереження рівня сільськогосподарського податку на рівні 2023 року.
  • У вересні польські аграрії заявили, що не виключають відновлення протестів після закінчення польових робіт. Вони вважають, що потік агропродукції з України руйнує, в тому числі, ринок м’яких фруктів.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.