Менше тисячі га за півроку: експерти назвали причини, чому банки не дають кредити на купівлю землі

За даними Київської школи економіки (КSE) з початку роботи ринку землі в Україні обсяг сільськогосподарських земель, які банки оформили в заставу під видані кредити склав 810 га. І це крапля в морі, порівнюючи з площею зареєстрованих угод купівлі продажу — 155 523 га.

Таку думку висловив радник з питань доступу до фінансування проекту USAID AGRO Микола Волков у коментарі для Latifundist.com.

Зазначається, що причиною досить обережної політики банків був складний процес перевірки численних обмежень та аналіз прийнятності земельної ділянки виступити у якості забезпечення.

«Кредитування землі ніколи не буде цікаве банкам, доки не знизяться затрати часу та людських ресурсів на процес аналізу та оформлення земельної ділянки. Нажаль вартість процесу в банку — значно перевищує % дохід від подібних угод», — вважає Микола Волков.

За його словами, єдиний вихід — здешевлення процесу за рахунок максимального використання  даних з відкритих джерел.

Тому, наголосив Микола Волков, однією з проблем українського агробізнесу у залученні кредитних коштів під заставу власних сільськогосподарських земельних ділянок було проведення її експертної грошової оцінки.

Зазначається, що зазначений етап ускладнювався необхідністю виїзду оцінщика на місцезнаходження ділянки та неможливістю її виокремити чи навіть просто оглянути у масиві угідь.

«Саме подолання зазначеної перепони та спрощення доступу до фінансування було ціллю, яка стояла переді мною в якості консультанта USAID Agro», — коментує керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group Анатолій Косован.

Зазначається, що результатом спільної роботи експертів, численних дискусій з представниками банків, державних органів та, в першу чергу, Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру стало отримання від зазначеного органу офіційного пояснення про те, що при проведенні огляду оцінюваної земельної ділянки с/г призначення:

  • оцінщику не обов’язково виїжджати на місце знаходження ділянки;
  • огляд ділянки може бути проведений дистанційно за супутниковими знімками.

«І це тільки перший крок, який банки розпочали активно використовувати в своїй роботі. Діджиталізація процесу верифікації земельної ділянки та процесу її оформлення — наступні вкрай необхідні кроки для збільшення кількості кредитів на купівлю землі», — прокоментували експерти.

Виконано за допомогоюDisqus