Експерти порадили фунгіцидні протруйники для зернових культур

Хвороби є однією з основних причин щорічних недоборів врожаю озимих зернових культур. За усередненими даними, недостатній або несвоєчасний контроль хвороб у різні роки може коштувати аграрієві від 10% до 30% врожайності, вказують спеціалісти компанії UKRAVIT SCIENCE PARK.

Вони рекомендують розпочинати його ще до посіву озимини, шляхом протруювання посівного матеріалу.

Незараженого посівного матеріалу, в силу різних чинників, не буває, тож культура перебуває в зоні ризику, нагадують фахівці «Інституту здоров’я рослин».

Проти сажкових хвороб, що передаються насінням, фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK< рекомендують обирати препарати групи триазолів, наприклад, протруйник Ультрасил (тебуконазол, 120 г/л.). Окрім сажкових хвороб, він контролює борошнисту росу та прикореневі гнилі. Крім того, його діюча речовина володіє рістрегулюючою дією, завдяки чому у рослин за сприятливих погодних умов формується розвинена коренева система, що важливо для повноцінного росту культури.

Гарною альтернативою для контролю цього комплексу хвороб, а також хвороб листя на початку вегетації озимих зернових є універсальний фунгіцидний протруйник Рекорд (карбоксин, 170 г/л + тирам, 170 г/л). За рахунок поєднання двох діючих речовин він надійно та тривало захищає насіння та сходи від внутрішньої та зовнішньої інфекції. Крім того, обробка насіння підвищує енергію проростання та схожість і не викликає пригнічення рослин.

Якщо ж є необхідність у контролі сажкових хвороб, септоріозу, кореневих гнилей та борошнистої роси, перевагу доцільно віддати протруйнику із лікувальними та захисними властивостями Супервін (тіабендазол, 45 г/л + флутріафол, 30 г/л). Він надійно захистить насіння та молоді рослини і забезпечить тривалий період захисної дії.

Для більш розширеного контролю хвороб рекомендується обрати двокомпонентний протруйник Ультрасил Дуо (тебуконазол, 60 г/л + імазаліл, 100 г/л). Він надійно та тривало контролює сажкові хвороби, борошнисту росу, кореневі гнилі, пліснявіння насіння, сітчасту плямистість, септоріоз та інші. Крім того, за рахунок у складі імазалілу подовжується період захисної дії та розширюється спектр контрольованих шкідливих патогенів. А рістрегулююча дія тебуконазолу сприяє за оптимальних погодних умов розвитку добре розгалуженої кореневої системи, завдяки чому культури ефективніше споживають елементи живлення та вологу із ґрунту.

Особливо актуальним продуктом для обробки насіння є новинка 2022 року від компанії — трьохкомпонентний протруйник Лайвіт (протіоконазол, 50 г/л + дифеноконазол, 50 г/л + піраклостробін, 25 г/л). Вдале поєднання діючих речовин забезпечує найвищу ефективність контролю насіннєвої, ґрунтової та аерогенної інфекції. Дифеноконазол у його складі є найвищим стандартом у контролі карликової сажки зернових, яка розповсюджена в Центрі та на Заході України. За рахунок піраклостробіна забезпечується тривалий контроль кореневих гнилей а також відзначається стимулюючий ефект на ріст і розвиток кореневої системи. Ця інноваційна розробка не проявляє ретардантних властивостей, що є надзвичайно актуальним для середніх та пізніх строків сівби, а також в умовах недостатньої вологозабезпеченості.

Виконано за допомогоюDisqus