В Україні сформовано колосальні перехідні запаси зерна, які не є характерними для країни — аналітик

На старті зернового сезону-2022/23 в Україні сформовано колосальні перехідні запаси зернових культур, які не є характерними для країни.

Про це пише «АПК-Інформ‎».

«Зокрема, за нашими оцінками, перехідні залишки пшениці в Україні станом на початок 2022/23 МР становили 5,3-5,5 млн т (в 1,5 раза перевищує аналогічний показник попереднього сезону), ячменю — 1,1 млн т (+14%), кукурудзи — 7,7 млн т (у 3,8 рази більше). Ці цифри чинять тиск на цінову кон'юнктуру та на ринкову ситуацію в цілому», — повідомив керівник служби бізнес-проектів агенції Андрій Купченко.

Аналітик зазначив, що Україна за підсумками сезону залишилася у десятці найбільших виробників основної зернової продукції у світі: по пшениці — 7 позиція, щодо ячменю — 4, за кукурудзою — 6.

Відзначається, що країні вдалося зберегти статус одного з основних експортерів зерна, увійшовши до ТОП-5. Зокрема, щодо відвантажень пшениці Україна посідає 5 місце у світовому рейтингу, за ячменем — 3, за кукурудзою — 4.

Нагадаємо, що експерти USDA у вересні збільшили прогноз кінцевих запасів пшениці у 2022/23 МР у світі до 268,57 млн т. (267,34 млн т у серпні).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus