росія заявила, що готова відмовитися від продовження зернової угоди — Reuters

росія заявила, що готова відмовитися від продовження зернової угоди — Reuters

росія висловила в ООН занепокоєння з приводу угоди про експорт зерна Чорним Морем і готова відмовитися від поновлення угоди наступного місяця, якщо її вимоги не будуть розглянуті.

Про це Reuters повідомив постійний представник росії при ООН у Женеві Геннадій Гатілов у четвер, 13 жовтня.

Угода, досягнута за посередництва ООН і Туреччини в липні, відкрила Україні шлях до відновлення експорту зерна з чорноморських портів, які були закриті після повномасштабного вторгнення росії. Натомість, москва отримала гарантії на власний експорт зерна та добрив.

Угода допомогла запобігти глобальній продовольчій кризі: росія та Україна є двома найбільшими експортерами зерна у світі, а росія ще й експортером добрив номер один. Але москва неодноразово скаржилася на його впровадження, стверджуючи, що вона все ще стикається з труднощами з продажем добрив і продуктів харчування.

В інтерв'ю Reuters Геннадій Гатілов, посол росії в ООН у Женеві, заявив, що москва передала в середу листа генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу, в якому викладено список скарг. Офіційні особи ООН мають відвідати москву в неділю, щоб обговорити продовження угоди.

«Якщо ми побачимо, що з російської сторони угоди — експорту російського зерна та добрив — нічого не відбувається, тоді вибачте, нам доведеться поглянути на це по-іншому», — зазначив Гатілов.

Відповідаючи на запитання, чи може Росія відмовити в підтримці відновлення зернової угоди через занепокоєння, він сказав:

«Є ймовірність... Ми не проти поставок зерна, але ця угода має бути рівноправною, вона має бути чесною і справедливо виконуватися всіма сторонами».

Гатілов відмовився надати редакції Reuters копію листа.

«Ми тримаємо постійний звʼязок з російськими офіційними особами, а також з офіційними особами Європейського Союзу, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів, щоб усунути останні перешкоди для сприяння експорту російського зерна та добрив», — заявив речник ООН Стефан Дюжаррік.

Нагадаємо, що нещодавно очільник кремля знову заговорив про те, що зерно з України нібито продовжує йти повз найбідніші країни, а Захід «‎провокує продовольчу кризу»‎.

Читайте також: Чому я не вірю у продовження зернового коридору. Принаймні на нинішніх умовах

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus