Німеччина хоче припинити виробництво біопалива з рослин: фахівці радять зачекати

Біоетанол з кукурудзи
Біоетанол з кукурудзи
Джерело фото: fuelandfriction.com

Будь-які плани уряду Німеччини припинити виробництво біопалива з рослинних культур завдадуть серйозного удару по фермерах і призведуть до скорочення виробництва ріпака.

Про це заявив генеральний директор гамбурзької аналітичної компанії Oil World Томас Мільке, пише Reuters.

«‎Зменшення обсягів переробки олійних культур в Німеччині призведе до збільшення внутрішнього дефіциту білка для кормів для тварин й означатиме збільшення імпорту соєвих бобів і соєвого шроту», — вважає Мільке.

Міністр навколишнього середовища Німеччини Штеффі Лемке пропонує поетапно припинити виробництво біопалива з рослинних культур до 2030 року. Програма країни зі скорочення викидів парникових газів включає використання сумішей біопалива, включаючи біодизель і біоетанол, з викопним дизельним пальним і бензином для скорочення викидів автотранспорту.

Нафтові компанії мають ціль: скорочення викидів парникових газів, яку вони можуть частково виконати за допомогою біодизеля, який часто виготовляється з ріпакової олії або відходів рослинних олій, та біоетанолу, який часто виробляється із зерна.

Близько половини врожаю ріпака в Німеччині, який у 2022 році склав 3,7 млн т, використовується для виробництва біодизеля.

«‎Ця пропозиція може призвести до змін у торговельних потоках, оскільки більше німецької ріпакової олії піде на експорт. Це також призвело б до скорочення вирощування ріпака фермерами»‎, — сказав Мільке.

Та додав, що така радикальна зміна політики, звичайно, також зменшить попит на імпорт, посилить конкуренцію з виробниками в країнах-експортерах і знизить ціни.

Лемке, член партії «‎Зелених»‎ у керівній коаліції Німеччини, заявила, що хоче активізувати використання біопалива, виробленого зі сміття, відходів та використаної харчової олії.

«‎Я не думаю, що таким чином можна замінити рослинне біопаливо, тому що відходів недостатньо для виробництва необхідних обсягів»‎, — сказала Мільке.

Читайте також: «‎Як на дріжджах, або Які можливості приховує у собі агропереробка бурякової меляси»‎

Нагадаємо, в Україні створено реєстр виробників біометану, який призначений для реєстрації поданого до газотранспортної або газорозподільної системи обсягу біометану, формування гарантій походження біометану, їх передачі, розподілу або анулювання та надання сертифікатів походження біометану.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus