Потік українського зерна до ЄС може зменшитися, якщо росія не гальмуватиме інспецію суден — Сольський

Якби світовій спільноті вдалося переконати росію у збільшенні перевірок суден в Босфорі, Україна могла б відправляти в декілька разів більше зерна на добу. Це допомогло б зменшити потік автомобільних перевезень українського зерна країнами Європи.

Таку думку висловив міністр агрополітики Микола Сольський, пише пресслужба.

«Майже рік тому Єврокомісія впровадила ініціативу «Шляхи Солідарності» для налагодження альтернативних маршрутів експорту української агропродукції та імпорту товарів першої необхідності в умовах блокади морських портів. Це була шалена підтримка з боку Європи, в тому числі, Польщі, і це рішення дало змогу захистити критичні інтереси українських фермерів», — сказав Сольський.

За його словами, для українського аграрія експорт морем дешевший, а отже вигідніший. росія продовжує штучно стримувати експорт українського зерна морем, гальмуючи проведення інспекцій суден у Босфорі. Інспектують лише 2-3 судна в день.

Нагадаємо, що через гальмування росією інспекції суден в Босфорі завантаженість українських портів впала до 30-35%, недоекспортовано майже 15 млн т продовольчих вантажів. Вантажовласники та українські аграрії зазнають значних збитків, а нужденні країни світу не отримують вчасно українське збіжжя.

Виконано за допомогоюDisqus