Завантаженість українських портів впала до 30-35% через черги в Босфорі

Через гальмування росією інспекції суден в Босфорі завантаженість українських портів впала до 30-35%, недоекспортовано майже 15 млн т продовольчих вантажів. Вантажовласники та українські аграрії зазнають значних збитків, а нужденні країни світу не отримують вчасно українське збіжжя.

Про це повідомляє Адміністрація морських портів України (АМПУ).

«Скорочення черги «зернового коридору» з 150 до 90 суден — результат ефективного планування роботи українським бізнесом та прозоре формування АМПУ механізмів електронної черги. Але це не може задовольнити потребу портів та терміналів, яка складає близько 40 суден на добу. Головною проблемою утворення черги з суден залишається деструктивна позиція рф у проходженні інспекцій у Спільному координаційному центрі» — зазначають в адміністрації.

Російська сторона продовжує гальмувати інспекцію суден та їх реєстрацію на участь у «зерновому коридорі». Щодня відбувається в середньому 5-6 інспекцій з 10 запланованих. Так, в березні мали відбутися 303 інспекціі, але здійснили тільки 168. Все це призводить до тижневого, або навіть місячного простою суден в територіальних водах Туреччини.

Нагадаємо, за 35-ий тиждень роботи «зернового коридору» з 27 березня по 2 квітня 2023 року Україна експортувала 852,4 тис. т агропромислової продукції. Це на 6% більше, ніж тиждень тому.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus