Світовий врожай пшениці у 2023 році може стати другим за величиною в історії — FАО

«Продовольча і сільськогосподарська організація ООН‎»‎ (FАО) прогнозує світове виробництво пшениці в 2023 році на рівні 786 млн т. Таким чином, цьогорічний врожай може стати другим найбільшим показником за всю історію спостережень і на 1,3% нижче 2022 року.

Про це йдеться у квітневому звіті організації.

В ЄС спостерігається помірне зростання виробництва пшениці в порівнянні з попереднім роком завдяки збільшенню посівів і загалом хорошим умовам.

«В Україні в силу економічних наслідків війни, включаючи низькі закупівельні ціни для фермерських господарств, багато господарств відмовляються від посіву пшениці. У результаті цього, а також з урахуванням засушливих умов у деяких південно-східних районах, у 2023 році очікується урожай пшениці на рівні нижче середнього», — зазначають аналітики.

У США дощі покращили умови, які склалися в результаті засухи в ключових районах виробництва пшениці. Прогнозується, що виробництво пшениці у США цьогоріч може перевищити врожай 2022 року.

FАО оцінює світову торгівлю пшеницею на рівні 199,4 млн т. Глобальні запаси зростуть з 293,9 млн т у 2021/22 МР до 309,5 млн т у 2022/23 МР (+3,8 млн т).

Нагадаємо, що світові ціни на зерно за рік впали майже на 20%.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus