Україна може експортувати ще близько 10 млн т зерна у поточному МР — Горбачьов

У 2022/23 МР Україна може відправити на експорт ще близько 10 млн т зерна. Темпи навантаження зернових зберігатимуться на високому рівні.

Про це розповів президент «Української зернової асоціації» (УЗА) Микола Горбачьов під час наради представників АТ «Укрзалізниця» та аграрного ринку 13 квітня, пише Rail.insider. 

Серед культур, які необхідно експортувати, найбільшу частку становить кукурудза — 7-7,5 млн т та 1,5 млн т — пшениця. 

«Навіть у тій ситуації, що Польща не буде пропускати вантажі до себе, фактично вирішене питання, яким чином буде проходити транзит», — зауважив президент УЗА.

Він додав, що є інші шляхи для експорту зерна і темпи навантаження будуть на високому рівні.

Україна експортує у цьому сезоні понад 25 млн т кукурудзи — звіт USDA
Читати також

Заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов заявив, що обсяги перевезень зернових у напрямку морських портів зростають, однак у напрямку західних прикордонних переходів скорочуються. Щодня через прикордонні переходи передають 416 вагонів із зерном. Це на 174 вагони, або 29%, менше, ніж у березні.

Ткачов зазначає, що основною причиною скорочення обсягів передачі вагоні є складна ситуація з експортом зернових до Польщі.

«Зараз Міністерство аграрної політики та продовольства України проводить перемовини, щоб якимсь чином спростити перевезення хоча б транзитних вантажів через територію Польщі», — сказав Ткачов.

Нагадаємо, АТ «Укрзалізниця» обмежило перевезення зернових вантажів до Польщі. Конвенція почала діяти з 9 квітня.

Виконано за допомогоюDisqus