Митники викрили незаконний експорт соняшника на суму понад 2 млрд грн

Співробітники Одеської митниці викрили факти незаконного експорту насіння соняшника за підробленими документами на суму понад 2 млрд грн.

Про це повідомляє Державна митна служба України.

Декілька українських підприємств-експортерів подали Одеській митниці для митного оформлення вантаж «насіння соняшника». У супровідних документах було вказано, що сільськогосподарська продукція прямувала до Болгарії, а договір на її поставку був укладений з чеською компанією.

«Проте у митників виникли сумніви у достовірності наданої інформації. Тому була ініційована перевірка і направлені міжнародні запити з метою підтвердження умов прямого транспортування товару до Болгарії як країни-отримувача, а також підтвердження або спростування зовнішньоекономічних відносин українських підприємств-експортерів з чеською компанією», — повідомляють митники.

Виявилось, що жодних контрактів з українськими компаніями чеське підприємство не підписувало, а печатка вказана на надісланому для перевірки контракті недійсна. Більше того, вказаний у супровідних документах на вантаж банківський рахунок не відповідав рахунку чеської компанії.

На експортерів склали 89 протоколів про порушення митних правил за ст. 483 Митного кодексу України на загальну суму 2 млрд 251 млн грн.

Нагадаємо, за даними польської прокуратури десятки компаній були пов'язані з шахрайськими схемами імпорту технічного зерна з України до Польщі.

Виконано за допомогоюDisqus