В Україні розширили перелік державних сільгоспземель, які здаватимуться в оренду через Прозорро.Продажі

27 липня 2023 року парламент ухвалив законопроєкт №7588 про підвищення ефективності використання державних сільськогосподарських земель. 

Про це повідомляє пресслужба Прозорро.Продажі.

«Ухвалені парламентом зміни розширюють категорії державних сільгоспземель, що передаватимуться в оренду через онлайн-аукціони в електронній торговій системі Прозорро.Продажі, що в результаті допоможе підвищити надходження до держбюджету. За майже два роки роботи земельних онлайн-аукціонів в державній електронній торговій системі до бюджетів різних рівнів надійшло щонайменше 1,4 млрд гривень, понад 1 млрд від продажу та понад 380 млн/рік від оренди — за час повномасштабної війни», — зазначив СЕО Прозорро.Продажі Сергій Бут.  

Відтепер державні та комунальні підприємства, установи, організації, які мають від 100 га сільгоспземлі у постійному користуванні (у тому числі ділянки у віданні НАН та НААН), будуть перетворені на акціонерні товариства з державною часткою 100%.

Читайте також: В Україні змінився механізм набуття прав власності на земельні ділянки

Парламент змінив право постійного користування земельними ділянками на суборенду, водночас залишивши ці землі у державній власності. Відтепер новостворені АТ передаватимуть землі в суборенду виключно через онлайн-аукціони Прозорро.Продажі. Раніше такі установи не мали законної можливості передавати в оренду ці землі, оскільки не є їхніми власниками. 

«Крім того, запроваджується можливість здачі земель в суборенду через онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі. Відповідно до ухвалених змін, Кабінет міністрів зможе також вилучати сільгоспземлі для передачі іншим державним підприємствам», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Фонд державного майна планує створити Фонд інвестиційної нерухомості та Земельний банк.

Виконано за допомогоюDisqus