Експортний потенціал ринку ріпака та продуктів його переробки оновлює максимум — аналітики

В поточному сезоні очікується рекордний збір ріпаку. На користь нового врожаю грають рекордна посівна площа та врожайність, що також може в фінальній статистиці сягнути максимальної позначки. Поточний прогноз врожаю ріпаку — 4,2 млн т.

Про це повідомляє аналітик «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

«Експортний потенціал ринку ріпаку та продуктів його переробки також оновлює максимум. Запорукою досягнення таких результатів стає не тільки великий урожай ріпаку та запуск нових переробних потужностей, а й вирішення логістичних питань», — зазначила Світлана Купрєєва.

Вона відмічає, що в липні експортна статистика демонструє досить активний початок сезону, що особливо важливо в умовах відсутності «зернового коридору». Логістика переорієнтується на дунайські порти та сухопутні маршрути через західні кордони.

Читайте також: Астарта намолотила 56 тис. т озимого ріпаку з рекордною за останні п’ять років врожайністю

Згідно інформації учасників ринку, в умовах постійних атак на портову інфраструктуру вересневі контракти орієнтовані на автомобільну та залізничну логістику ріпаку.

Якщо ключовими ринками збуту для ріпаку та ріпакового шроту залишаються країни ЄС, то на ринку ріпакової олії з ними доволі успішно конкурує Китай, йдеться у повідомленні.

Географічна структура експорту:

  • ріпак — зменшилась частка країн ЄС на користь Великої Британії, Швейцарії та Бангладеш,
  • ріпакова олія — зменшилась частка країн ЄС на користь Китаю та Малайзії,
  • ріпаковий шрот — навпаки, частка країн ЄС досягла 95%, інші 5% — експорт у В’єтнам.

«Поточні показники експорту в серпні (станом на 22 серпня 2023 року експортовано біля 500 тис. т ріпаку та більше ніж 58 тис. т ріпакової олії) дозволяють розглядати оптимістичні сценарії», — додала Купрєєва.

Нагадаємо, посівні площі під озимими культурами можуть збільшитися на 500 тис. га або на 8% порівняно з минулим сезоном. Ключовим фактором розширення посівних площ залишається ріпак, посіви під ним можуть збільшитися майже на 40% до рекордних 1,9 млн га.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus