Аграріїв першочергово цікавить розширення наявних елеваторних потужностей, а не будівництво нових — експерт

В першу чергу аграріїв цікавить розширення наявних елеваторних потужностей, бо такі проєкти потребують менше інвестицій та мають менший термін реалізації.

Про це йдеться в матеріалі на Latifundist.com «Тренд сезону 2023 — розширення елеваторних потужностей. Що будують аграрії і з якими виробниками?».

«З погляду отримання дозвільної документації простіше зробити розширення існуючого елеватора, ніж побудувати новий. Плюс менше будівельних і проєктних робіт, адже зазвичай, коли проєктується новий елеватор, закладається можливість будівництва другої, третьої чи четвертої черги. По суті, йде подальша реалізація вже пропрацьованого, узгодженого та затвердженого проєкту», — говорить заступник генерального директора KMZ Industries Борис Рибачук.

Він зазначив, що період окупності додаткових потужностей удвічі менший, ніж для будівництва «з нуля». Для реалізації інвестиційного проєкту — це перевага, але всі розуміють, що і ризики під час війни набагато вищі. Тому зараз будуються і розширюють потужності ті, у кого є на це кошти і хто готовий брати на себе ризик.

Читайте також: В Рівненській області будують елеватор за підтримки USAID

Загалом на окупність впливає багато факторів, серед яких сумарна ємність зберігання, кількість транспортних маршрутів, особливості культур, з якими працює елеватор, тощо.

«В середньому окупність будівництва немалого елеватора складає 5–7 років; натомість для невеличкого фермерського зазвичай орієнтуються на 2-3 роки, так було до повномасштабного вторгнення», — каже Борис Рибачук.

Отже, агрохолдинги розширюють існуючі елеватори, продовжують будувати «сухі порти», прораховують та розпочинають будівництво переробних підприємств. У фермерському сегменті схожа тенденція, лише замість «сухих портів» фермери будують перші черги своїх елеваторів, щоб не тільки зберігати власне зерно, а й надавати послуги аграріям свого регіону; але тут головне — доступ до інвестицій.

Нагадаємо, виробник елеваторного обладнання ЗЕО «Сокіл», потужності якого розташовані в Харківській області, подав на росію позов до Європейського суду з прав людини через завдані збитки.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus