У Франції фермерів просять не збільшувати площі під буряками через жорстку конкуренцію з боку українського цукру

Підприємство Suedzucker відмовляється від плану збільшення виробництва цукру у Франції, посилаючись на імпорт з України.

Про це пише Reuters.

«Виробник цукру Saint Louis Sucre, що належить німецькій Suedzucker (SZUG.DE), попросив французьких фермерів не збільшувати виробництво буряків у 2024 році, щоб уникнути падіння цін на тлі жорсткої конкуренції з боку українського цукру, свідчать копії листа, який опублікував Reuters», — пише видання.

Ціни на європейський цукор досягли рекордно високого рівня, значно перевищивши зростання світових ринків, через дефіцит цукру в ЄС, пов’язаний, зокрема, із падінням виробництва у Франції, де фермерів в останні роки стримували низькі врожаї.

Але війна в Україні призвела до великого імпорту цукру в блок, викликаючи побоювання надлишку, як, наприклад, у 2017 році після скасування Європейським Союзом квот на виробництво, що призвело до обвалу цін, пише видання.

«Наше прагнення збільшити площі опиняється в конкуренції в рамках зусиль ЄС по солідарності на користь України. Наша мета полягає в тому, щоб кожна тонна цукру, виробленого у Франції, ідеально відповідала попиту та була найкраще оцінена на європейському ринку, щоб забезпечувати найкращий прибуток від буряків», — йдеться в листі Saint Louis Sucre.

Імпорт цукру з України до ЄС зріс до 390 тис. т у період з жовтня 2022 року по липень 2023 року, порівняно з 25 тис. т за той самий період попереднього сезону, свідчать дані ЄС.

Відповідаючи на прохання прокоментувати лист, речник Suedzucker сказав, що український цукор, який може підірвати ринки ЄС, слід реекспортувати до третіх країн, які потребують продовольства.

Читайте також: Заборона експорту цукру: захист ринку чи пастка для експортерів?

Високі ціни на цукор у той час, коли ціни на зерно впали, можуть змусити аграріїв віддавати перевагу бурякам у сівозміні, вважають виробники цукрових буряків. Площі посівів цукрових буряків у Франції цього року впали до мінімуму за 14 років.

Згідно з останніми даними ЄС, у липні 2023 року європейський цукор коштував 915 євро (983,17 доларів США) за тонну, що на 57% більше, ніж у попередньому році, і вдвічі вище ціни, зафіксованої в липні 2021 року.

«Ми повинні бути обережними, щоб не впасти в протилежну крайність», — сказав Reuters Франк Сандер, голова французького союзу цукрових буряків CGB, попереджаючи, що збільшення площ може призвести до падіння цін в ЄС.

За його словами, ціни можуть впасти на 30%, враховуючи той фактор, що Україна може поставляти великі обсяги цукру.

Нагадаємо, що В Україні діє заборона на експорт цукру. Однак пізніше уряд дозволив експортерам відправляти на зовнішні ринки цукор. До 15 вересня обсяг визначений на рівні 20 тис. т. Продукт призначався для Румунії.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus