Вирощувати кукурудзу з високим ФАО, не маючи в господарстві сушарки, нерентабельно — думка

Перше, що потрібно, щоб зібрати кукурудзу без втрат — вибрати правильний гібрид з огляду на ґрунтово-кліматичну зону. А в умовах сьогодення ще й зважати на наявність/відсутність зернової сушарки в господарстві. Адже, якщо можливість сушіння відсутня, вирощувати кукурудзу з високим ФАО (від 350) буде нерентабельно. 

Про це йдеться у матеріалі на SuperAgronom.com «Як зібрати кукурудзу без втрат: ТОП порад».

«Треба робити акцент на гібриди з невисоким ФАО кукурудзи, щоб збирати кукурудзу з базовою вологістю. Якщо в господарстві планується висівати гібриди з різним ФАО, то починати треба з меншого ФАО і закінчувати більшим. Також зважати на тип насіння», — рекомендує Валентин Видибура, менеджер з агротехнологій LNZ Group.

В ПП Агрофірма «Відродження» вирощують гібриди кукурудзи 5-ти різних ФАО. Всього кукурудзи сіють 1000 га з ФАО від 240 до 350. Близько 60% гібридів, які вирощують в господарстві, із середнім ФАО — від 290 до 320, 10% з ФАО 340-350, 20% з ФАО 260-270. Такий конвеєр дозволяє зібрати врожай культури без поспіху: розпочати в оптимальні терміни та рівномірно розподілити навантаження на комбайни та елеватор.

«Перше, що треба враховувати, це скільки гектарів ви сієте. Якщо це 20 га, це одна тактика. Якщо 1000 га, це зовсім інша. Знову ж таки, залежить від того, є у вас сушарка чи нема. Від цього залежить вибір ФАО кукурудзи. На невеликій площі, скажімо, 200 га вам достатньо посіяти одне ФАО, яке підходить для вашого регіону — раннє, середнє чи пізнє, яке ви можете зібрати за 2-3 дні без великих втрат врожаю», — пояснив Василь Ткаченко, головний агроном господарства. 

Нагадаємо, станом на 21 вересня, в Україні обмолочено 40,6 тис. га під кукурудзою (врожайність — 44,9 ц/га), намолочено 182,5 тис. т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus