Блокада українсько-польського кордону: трейдери і аграрії розповіли про ситуацію на пунктах пропуску

Станом на 9:00 7 листопада на пунктах пропуску «Ягодин-Дорохуськ», «Краківець-Корчова», «Рава-Руська-Хребене», які блокують польські перевізники, в черзі знаходяться 2138 вантажівок з українською сільгосппродукцією. Українські трейдери повідомляють, що черги розтягнулися на декілька тижнів.

Остап Іванчина, менеджер з продажів агрофірми Білий Стік, розповів Latifundist.com, що зараз у компанії близько 30 машин з ріпаком стоять в чергах на Польшу, там все буквально зупинилося.

«Зараз черги розтягнулися на 14-15 днів. Вчора, за даними Укртрансбезпеки, Ягодин пропустив 16 автомобілів. Це мізер. Наразі проблеми немає, але якщо так продовжиться ще кілька діб, то проблема з чергами зʼявиться. Машини стоять завантажені, перевізники почнуть вимагати доплату», — говорить Остап Іванчина.

Він зазначає, що оскільки машина замитнена, в разі повернення її назад, необхідно анулювати декларації та оплатити як мінімум половину фрахту перевізнику.

За словами Іванчини, така ситуація була у квітні 2023 року, коли фактично зупинився рух на українсько-польському кордоні і вантажівки з кукурудзою довелося розвантажувати в Україні.

Читайте також: Блокування пунктів пропуску польськими перевізниками ставить під загрозу шляхи солідарності — посол України в Польщі

Іванчина додав, що зараз доставка вантажів до європейських країн коштує близько 100 євро за тонну. Компанія возить ріпак до Латвії та Чехії.

«Ми ще не приступали до вивозу кукурудзи і пшениці, бо вони не рахуються. Ріпак рахується попри все, навіть з тим фрахтом, що зараз», — каже Остап Іванчина.

Генеральний директор UGTC TRADE Ігор Вовченко розповів, що черги на українсько-польському кордоні можуть розтягнутися до чотирьох тижнів. 

«Між водіями поширюється думка, що будуть пропускати одне авто за одну годину. У нас пʼять авто стоїть у черзі», — говорить Вовченко.

За словами трейдера, останнім часом фрахт до Клайпеди виріс на 40 євро — з 80 до 120 євро (з Полтавської області).

«Ця історія поширюється на три пропускні переходи. Наразі на двох пропускають по одній машині на годину — це крапля в морі. Якщо це буде два дні, або нехай тиждень, то це ще якось можна витримати. Але якщо триватиме, як обіцяють, два місяці, то це буде катастрофа», — розповідає представник трейдингової компанії в одній із країн Балтії.

Він вважає, що доставка вантажівками для країн Балтії — це найкращий варіант, що якось рахується. Залізниця —це дві перестановки колісних пар, тобто додаткові затрати.

«Контейнери — ми порахували, це 175 доларів на тонні. Єдина опція — авто. Зараз вартість доставки тонни ріпаку до Риги коштує біля 100 євро автівками. Якщо введуть заборону, то ми не зможемо нормально імпортувати з України», — зазначив трейдер.

Нагадаємо, польські перевізники анонсували двомісячну блокаду кордону з Україною. Уряд отримав через посольство перелік вимог від них:

  • повернути дозвільну систему для українських перевізників на перетин кордону із Польщею, яку скасували із початком «транспортного безвізу» в червні 2022 року;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ та заборонити українським перевізникам реєструвати компанії в Польщі.
  • можливсть мати мати окремі черги на всіх кордонах для порожніх фур, у Є-черзі для авто на номерах ЄС та отримати доступ до української системи «Шлях». 
Виконано за допомогоюDisqus