Україна хоче закріпити режим безмитної торгівлі в Угоді про асоціацію з ЄС

Україна хоче, щоб безмитний режим торгівлі з ЄС був закріплений в Угоді про асоціацію з Євросоюзом. 

Про це у середу на брифінгу з очільником дипломатії ЄС Жозепом Боррелем у Києві заявив глава українського уряду Денис Шмигаль, пише «Європейська правда».

«Ми, безумовно, вітаємо рішення Єврокомісії продовжити до червня 2025 року повне скасування мит на українську продукцію. Разом із Угодою про асоціацію це рішення забезпечить Україні так званий «економічний безвіз», — сказав Шмигаль.

Він додав, що Київ вважає важливим закріпити повністю вільний режим торгівлі в самій Угоді про асоціацію. 

«Це один з головних напрямків нашої роботи цього року у торговельних відносинах з ЄС… Сподіваюсь, що відповідні переговори можуть бути анонсовані вже під час Ради асоціації», — додав Шмигаль.

Читайте також: Єврокомісія дозволила Україні експортувати цьогоріч до ЄС 320 тисяч тонн цукру — комерційний директор Астарти 

Він зазначив, що надто різкі зміни у торговельних потоках можуть викликати непорозуміння.

«Тому наше спільне завдання — забезпечити відкриту і безбар’єрну торгівлю, яка буде відповідати інтересам як виробників з України, так і в ЄС, — сказав премʼєр-міністр.

Нагадаємо, Єврокомісія планує ввести механізм «екстреного гальмування», щоб стабілізувати імпорт на рівні середніх обсягів імпорту у 2022-2023 роках для трьох видів української продукції — м’яса птиці, яєць і цукру. Уразі перевищення цих обсягів імпорту будуть починати діяти імпортні тарифи. 

Виконано за допомогоюDisqus