Аграрний міністр Польщі вибачився за «вчинок відчаю» фермерів і нагадав, що вони перебувають у дуже складній ситуації

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський від імені польських фермерів вибачився за інцидент, який стався в неділю, 11 лютого, коли протестувальники зупинили три українські вантажівки та висипали з них зерно на дорогу поблизу Дорогуська.

Про це йдеться у повідомленні польського профільного міністерства.

«Треба визнати, що ситуація напружена. Польські фермери висипали частину зерна з українських вантажівок. Як на мене, це не правильна форма протесту, але її часто використовують фермери в різних країнах. Фермери не стримали своїх емоцій, але варто пам’ятати, що вони перебувають у дуже складній економічній ситуації», — заявив Секерський.

За його словами, на початку весняно-польових робіт у фермерів немає грошей на закупівлю добрив та засобів захисту рослин. Він додав, що є прихильником діалогу та прямої розмови як найкращої форми вирішення складних проблем.

«Від імені польських фермерів я прошу вибачення за такий вчинок відчаю та прошу з розумінням ставитися до їх надзвичайно важкої ситуації. Ми ведемо технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, під час яких хочемо визначити умови торгівлі, які б обмежили надходження товарів, які порушують стабільність агропродовольчих ринків», — сказав міністр.

Читайте також: Польща може ввести перевірки на кордоні для всього українського зерна, включаючи транзитне

Секерський вважає, що форми виступу заступника міністра економіки України, а також мера Львова «були надто різкими».

«Інші українські політики теж надто емоційно надавали інформацію», — зауважив він.

Як повідомлялося раніше, поліція Польщі з’ясовує подробиці інциденту, який стався в неділю, 11 лютого, перед кордоном з Україною в Дорогуську. За даними відомства, фермери, які протестували неподалік, зупинили три українські вантажівки та висипали з них зерно на дорогу.

Заступник міністра економіки України — Торговий представник України Тарас Качка відреагував на подію, зазначивши, що брак реакції з боку польської влади на знищені вантажі призведе до сильнішої ксенофобії та політичного насильства. 

Виконано за допомогоюDisqus