Експерт назвав основні помилки ґрунтообробітку навесні та їхні наслідки

Однією з найпоширеніших помилок ґрунтообробітку навесні є скорочення кількості операцій. Зокрема, обмеження однією культивацією не дозволяє оптимально вирівняти поверхню ґрунту, що в майбутньому збільшує кількість застосування ЗЗР. Також суттєвим чинником є вчасні строки проведення обробітку ґрунту.

Про це розповів менеджер з розвитку агротехнологій в східному регіоні компанії LNZ Group Сергій Уваров у блозі «Обробіток грунту навесні: етапи, технології та основні помилки».

За словами експерта, головними помилками при передпосівному обробітку ґрунту також є надто ранній початок робіт за сирого ґрунту, надмірна кількість робочих проходів через те, що окремі операції не поєднуються в одному агрегаті, глибоке передпосівне розпушування.

«Найкращим знаряддям для передпосівного обробітку ґрунту є культиватори з лапами, що підрізують його шари. Цими знаряддями можна досягти рівномірного і неглибокого розпушування ґрунту, знищити сходи та розетки бур’янів. На важких і зволожених ґрунтах, де потрібна глибша культивація, для передпосівного обробітку більш ефективні культиватори з розпушувальними лапами», — зазначає Уваров.

Запізнення із проведенням передпосівної культивації, за відсутності опадів, затримує сівбу ранніх ярих культур і тим самим знижує їх урожайність. Надмірно глибокий обробіток навесні збільшує шпаруватість ґрунту, що посилює його висушування, особливо за жаркої вітряної погоди. Тому глибина передпосівної культивації в усіх випадках повинна відповідати глибині загортання насіння. Порушення цієї агротехнічної вимоги призводить до зависання зерна в напівсухому прошарку ґрунту і зрідженості сходів, говорить експерт.

Читайте також: Що криється за модним словом біоремедіація, або Як біотехнологи БТУ-ЦЕНТР розробляли способи відновлення ґрунтів, порушених воєнними діями 

«Негативними наслідками обробітку ґрунту до настання фізичної стиглості є формування колій після проходження трактора (локальне ущільнення ґрунту) та утворення великих щільних грудок, які в наступному впливають на якість посіву, зокрема нерівномірність сходів (рвані сходи), та ефективність роботи ґрунтових гербіцидів. Надто пізній обробіток ґрунту, а саме передпосівна культивація, призводить до втрат вологи і, як наслідок, знижується швидкість проростання насіння та, знов-таки, знижується ефективність роботи ґрунтових гербіцидів» — додав фахівець.

Виконано за допомогоюDisqus