Ухвалення угоди про безмитну торгівлю з Україною відклали — ЗМІ

Бельгійське головування в Євросоюзі перенесло заплановане на сьогодні затвердження торгової угоди з Україною послами 27 країн на середу.

Про це повідомляє RFM24.

Франція та Польща за підтримки сусідніх з Україною країн хочуть внести зміни до угоди, які ще більше обмежать імпорт сільськогосподарської продукції з цієї країни. Бельгійці стверджують, що відкладення затвердження угоди пов'язане з тим, що багато країн ще не знають, як будуть голосувати. Президія вирішила залишити ще трохи часу для прийняття остаточного рішення.

«Бельгійці поки що не планують вносити зміни до тексту угоди, оскільки, на їхню думку, це означало б необхідність відновлення переговорів з Європарламентом, що подовжило б весь законодавчий процес і поставило під загрозу своєчасне погодження угоди з Києвом», — пише видання.

Дипломати з Франції, запевняють, що відтермінування затвердження угоди означає, що «переговори тривають» і що «текст угоди не був готовий до прийняття». Вони нагадують, що Франція, як і Польща, хоче продовження звітного періоду. Завдяки цьому розрахунок квот на український імпорт зможе врахувати дані 2021 року, коли цей імпорт був ще на низькому рівні. Париж також хоче, щоб пшениця була включена до списку продуктів, на які поширюються квоти.

Читайте також: Франція наполягатиме на запровадженні квот на українські зернові

Видання зазначає, що кількість країн, які починають підтримувати рішення, запропоновані Польщею та Францією, збільшується. Окрім сусідніх з Україною країн, свою готовність приєднатися до французько-польської ініціативи висловлюють також Італія, Австрія, Словенія та Хорватія.

Однак Німеччина та Нідерланди не хочуть змін до договору, стверджуючи, що, з одного боку, не можна виділяти мільярди євро на підтримку України, а з іншого — позбавляти її можливості заробляти.

Як повідомлялося раніше, Європейські посли не змогли в середу ухвалити рішення про продовження заходів лібералізації торгівлі для України ще на рік.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus