Посли ЄС не змогли ухвалити рішення про продовження безмитної торгівлі з Україною — Politico

Європейські посли не змогли в середу ухвалити рішення про продовження заходів лібералізації торгівлі для України ще на рік.

Про це повідомляє Politico.

Посли ЄС мали затвердити тимчасову угоду, укладену між інституціями вночі. Але кілька країн відмовилися, вимагаючи більше часу для оцінки впливу угоди, повідомили двоє європейських дипломатів і один чиновник ЄС. Усім було надано анонімність для обговорення за закритими дверима.

«Це небажаний поворот напередодні саміту ЄС у четвер, на якому лідери хочуть продемонструвати солідарність з Україною, оскільки вона протистоїть дворічній агресивній війні росії, водночас дбаючи про те, щоб не розлютити впливових виборців — у тому числі фермерів, які борються — які можуть вплинути на європейські червневі вибори», — пише видання.

Компроміс, досягнутий між переговорниками з Ради, Європейського парламенту та Комісії, розширить обмеження на імпорт, щоб охопити чотири додаткові сільськогосподарські продукти, і вимагатиме від виконавчої влади ЄС діяти швидше в разі різкого зростання імпорту.

Читайте також: Politico: Франція приєдналася до Польщі у закликах обмежити імпорт української агропродукції

Учасники переговорів ЄС також вирішили не продовжувати базовий період 2022-2023 років для розрахунку лімітів, щоб включити 2021 рік, коли імпорт з України в ЄС був значно меншим.

Але це була червона лінія для Парижа, заявив міністр сільського господарства Франції Марк Фено в середу вранці.

«Угода все ще не така, як ми хотіли», — сказав Фено і додав, що солідарність з Україною не повинна відбуватися «ціною надмірної дестабілізації» європейських ринків.

Посли обговорять це питання на черговій зустрічі наступного тижня.

Хоча це рішення ускладнює процес, учасники переговорів все ще сподіваються, що заходи будуть узгоджені до закінчення їх терміну дії на початку червня, зазначає Politico.

Як повідомлялося, у середу Парламент і Рада Євросоюзу досягли попередньої домовленості про продовження заходів лібералізації торгівлі для України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus