Наслідком неякісного гербіцидного захисту сої може стати втрата від 15 до 30% врожаю

Несвоєчасний контроль бур’янів на посівах сої або його відсутність призведе до втрати від 15 до 30% врожаю, розповів директор департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець.

Нестача техніки, пального, погодні умови нерідко стають причиною запізнення із внесенням ЗЗР, що призводить до переростання бур’янів. До прикладу, якщо внесення відбулося, коли бур'ян перебуває в оптимальній фазі, а соя у фазі 4-5 трійчастих листків, то це зазвичай призводить до прояву фітотоксичності

Залежно від виду бур'яну і ступеня його переростання, потрібно коригувати норми внесення гербіцидів або підсилювати додатковими гербіцидами чи компонентами, такими як органо-силіконові ад’юванти. 

«Зокрема, дуже поширеним є поєднання бентазону (Флагман) і тифенсульфурон-метилу (Формула) в нормі 2,5 л/га і 6-8 г/га, відповідно. І хоча максимально допустима норма тифенсульфурон-метилу становить 8 г, у нестандартній ситуації її можна збільшити до 8-10 г, а бентазону — до 3 л. Іноді для підсилення проти окремих видів бур'янів або падалиці стійкого ріпака використовуються препарати на основі ацифлуорфену в чистому вигляді. Й обов'язково заміна прилипача зі спиртовою основою на органо-силіконовий», — зазначив Мигловець.

Читайте також: Експерт порадив ґрунтовий захист для соняшника, кукурудзи та сої 

Він пояснив, що органо-силіконовий ад'ювант має володіти двома властивостями: покращувати змочування оброблюваної поверхні (бур'яну) і мати пенетраційні властивості, тобто здатність розчиняти воскові нальоти, для прикладу, в лободи білої. Для боротьби з нею у фазі від 6 листків фахівці нерідко рекомендують змінювати у баковій суміші поверхнево-активну речовину зі спиртової на органо-силіконову.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus