Дмитрасевич отримав підозру у справі про заволодіння державною землею

Підозру у справі про заволодіння державною землею вручили також заступнику міністра агрополітики Маркіяну Дмитрасевичу. Про це повідомили під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу щодо аграрного міністра у ВАКС, пише Економічна правда.

За даними слідства, під час прибуття до Дмитрасевича 23 квітня для вручення йому підозри, було встановлено, що посадовець перебуває за кордоном та покинув країну 13 квітня.

У пресслужбі Мінагро повідомили, що з 12 по 21 квітня Дмитрасевич перебував у відрядженні у Північній Македонії. З 22 по 28 квітня він знаходиться у відрядженні у Брюсселі, де проходять переговори щодо вступу України до ЄС.  В міністерстві зазначили, що Дмитрасевич інформував прокурора САП про мету і дату відрядження. Після закінчення переговорів він повернеться в Україну. 

Сторона обвинувачення вважає, що Дмитрасевич своїми діями впливав на інших учасників схеми, щоб приховати документ, який підтверджує право постійного користування двох держпідприємств на Сумщині. Без цього документу землі, які, за версією слідства, належати до цих держпідприємств, не могли бути передані у власність фізосіб з подальшою передачею в оренду агрофірмі  ТОВ «Агрофірма «Довіра 2008» (входить до агрохолдингу «Авіс Украгро»). 

За версією слідства, у 2017 році, через місяць після видачі місцевим Держгеокадастром акту про самовільне зайняття земель, Дмитрасевич звернувся до органу як гендиректор агрофірми. Він просив надати агрофірмі право оренди на 24 земельні ділянки біля селища Перехрестівка.

Внаслідок цього звернення до Держгеокадастру Сумської області була ініційована комісія, яка задовольнила звернення та включила землі до участі в аукціоні — це мало заблокувати передачу ділянок іншим особам.

Після цього учасники схеми почали шукати громадян, переважно бійців АТО, яким пропонували оформити ділянки у приватну власність з подальшою передачею цих ділянок в оренду ТОВ «Агрофірма «Довіра 2008»,  вважає сторона обвинувачення.

Читайте також: Сольський: Події, щодо яких НАБУ повідомило мені про підозру, стосуються 2017-2018 років, коли я був адвокатом

  • 23 квітня НАБУ вручило Миколі Сольському підозру у заволодінні державною землею. За даними слідства, до складу злочинної групи на чолі з топпосадовцем входили службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори.
  • У серпні 2023 року НАБУ та САП викрили зловживання на закупівлі продуктів для забезпечення потреб держави у період воєнного стану на 62,5 млн грн. За даними слідства, до схем причетні перший заступник міністра аграрної політики та ексзаступник міністра економіки.
Виконано за допомогоюDisqus