НАБУ та САП оголосили про підозру першому заступнику міністра агрополітики: що відомо

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили зловживання на закупівлі продуктів для забезпечення потреб держави у період воєнного стану на 62,5 млн грн. До схем причетні перший заступник міністра аграрної політики та ексзаступник міністра економіки.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства на початку війни реалізував схему, яка передбачала закупівлю для потреб ОВА коштом АТ «Укрзалізниця» харчової продукції за значно завищеними цінами в обраної компанії (ТОВ 1).

Ця ж фірма закуповувала продукцію за ринковими цінами у польського виробника через контрольовану фірму-посередницю, пов’язану родинним зв’язком з керівником першої компанії. Вартість кілограму товару при цьому штучно збільшувалась орієнтовно на 150% (з 30 грн до 75 грн). 

Читайте також: Правоохоронці викрили нардепа, який «продавав» землі НААН

Топпосадовець, зловживаючи владою і службовим становищем, забезпечив погодження відповідних рахунків на оплату та актів виконаних робіт, а також переведення коштів на рахунок першої компанії. 

«При цьому він був обізнаний про реальну вартість продукції на внутрішньому ринку, оскільки він регулярно отримував дані державної служби статистики щодо фактичних цін на ринку. Також він усвідомлював можливість придбання продукції в українських виробників, проте свідомо ігнорував цей факт», — повідомили в НАБУ.

Таким чином через дії посадовця з березня по серпень 2022 року АТ «Укрзалізниця» переплатила ТОВ 1 понад 28,8 млн грн (з ПДВ).

У цей же період за участю згаданого у першому епізоді топчиновника розгорталась аналогічна схема. Продукти харчування для потреб держави закуповувались за завищеними цінами у іншої підконтрольної компанії. Вона ж через «свою» фірму-посередницю купувала продукцію у турецького виробника за ринковими цінами. 

«Як і у першому епізоді, завищення ціни відбувалось саме на етапі продажу продукції однією підконтрольною компанією іншій, а кожен кілограм здорожувався майже на 100% (з 30 грн до 55 грн). Для забезпечення закупівлі продукції у ТОВ 2 до схеми окрім першого заступника міністра аграрної політики та продовольства також залучили чинного на той момент заступника міністра економіки. Він, зокрема, приховував дані про наявність більш вигідних пропозицій від інших учасників ринку, включно з українськими виробниками», — йдеться у повідомленні.

Через дію схеми у період з березня по серпень 2022 року АТ «Укрзалізниця» переплатила підконтрольній учасникам схеми компанії 33,7 млн грн. 

Після отримання оплати гроші виводились на закордонну компанію з ознаками фіктивності для подальшої легалізації. Також виявлені чорнові записи у одного з учасників оборудки зі схемою розподілу неправомірної вигоди.

За підсумком цих двох епізодів «Укрзалізниця» зазнала збитків у розмірі 62,5 млн грн.

Обом чиновникам вже повідомили про підозру. Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. 

НАБУ не називає імен підозрюваних, однак наведена інформація свідчить про те, що йдеться про першого заступника міністра аграрної політики Тараса Висоцького та ексзаступника міністра економіки Олександра Грибана (зараз — радник міністра економіки).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus