27 липня 2022, 17:30, Добрива

Україна може зайняти до 15% ринку азотних добрив ЄС — Group DF

Обсяг ринку Євросоюзу становить близько 13-14 млн т. За оптимістичного сценарію українські виробники азотних добрив можуть зайняти до 15% ринку ЄС.

Про це повідомила пресслужба Group DF.

Зазначається, що рішення уряду щодо зняття обмежень на експорт добрив дозволить підтримати хімічну галузь в Україні та відкриє українським виробникам значні перспективи на європейських ринках. Найбільш перспективними є експорт КАС, ВАС та карбаміду.

«Селітру до Європи везти недоцільно, а от КАС, ВАС та карбамід будуть мати попит, Стосовно КАС для нас найцікавішими ринками є Франція (купує понад 1,6 млн т на рік), Великобританія (280 тис. т) та Іспанія (155 тис. т). Донедавна ці країни були залежні від білоруського та російського імпорту», — вважає  керівник департаменту корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов.

Читайте також; «‎Де взяти добрива? Може цього року внесу менше, або Як ринок добрив переживає війну»‎ 

На думку представника Group DF, найперспективнішим ринком збуту карбаміду в ЄС є Польща. Обсяг ринку карбаміду у Польщі — близько 720 тис. т. Обсяги імпорту карбаміду з рф до Польщі минулого року становили близько 200 тис. т, з Білорусі — 67 тис. т.

«Я дуже сумніваюся, що Польща продовжуватиме купувати добрива з цих країн. Поляки вже відмовилися від газу. Цілком ймовірно, що відмовляться і від добрив, які робляться з російського газу. І цю звільнену нішу цілком може зайняти Україна», — каже Арестархов.

Додається, що за прогнозами Союзу хіміків України, внутрішнє споживання азотних добрив до кінця 2022 року з урахуванням падіння попиту на 40-70% коливатиметься від 433 тис. т до 866 тис. т. Таким чином, хімічна галузь здатна на 100% забезпечити внутрішній попит на азотні добрива навіть за відсутності імпорту.

Нагадаємо, що уряд скасував заборону на експорт жита та мінеральних добрив та запровадив для цих товарів режим автоматичного ліцензування.