29 квітня 2024, 17:04, Світ

Є ризик втратити традиційні ринки в Європі. В Казахстані занепокоєні тим, що ЄС може ввести мито на зерно

Євросоюз готується запровадити мито на імпорт зерна з росії та білорусі. Казахстанське зерно також може потрапити під мито, оскільки експорт до ЄС проходить через територію росії, повідомляє CMN.kz.

За словами одного з депутатів, за метричну тонну зерна планують запровадити плату у розмірі 95 євро, а також мито у розмірі 50% на насіння олійних культур та продукти їх переробки. Він направив запит до Міністерства сільського господарства та Міністерства торгівлі та інтеграції, щоб відповідальні органи отримали роз'яснення уповноваженого органу ЄС і, за потреби, «вжити своєчасних заходів щодо недопущення поширення імпортного мита на казахстанське зерно».

Депутат запропонував Євросоюзу зробити виняток для казахстанського зерна. Наразі очікується ухвалення рішення з цього питання.

«Мито у такому розмірі може остаточно зупинити експорт зернових до Європейських країн від наших сільгоспвиробників і є ризик втратити традиційні ринки в Європі. А на внутрішньому ринку ціни впадуть через надлишок. У свою чергу, це призведе до демпінгу на внутрішньому ринку від тих же сусідніх країн», — резюмував депутат.

За даними Бюро нацстатистики, Казахстан у 2023 році експортував 7,2 млн т пшениці на $1,8 млрд.

Читайте також: Введення квот на імпорт російської агропродукції в ЄС було частиною компромісу щодо імпорту з України 

  • Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Європейської комісії із закликом заборонити імпорт зерна з росії та Білорусі до Європейського Союзу.
  • Єврокомісія розробила проєкт рішення, що передбачає підвищення тарифів на російський та білоруський імпорт зернових культур, насіння олійних рослин та їхніх продуктів переробки.
  • Виконавчі органи Європейського Союзу почали розробляти пропозиції щодо додаткових тарифів для російської та білоруської сільгосппродукції.