Міністри сільського господарства пʼяти країн просять ЄК заборонити імпорт російського зерна

Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Європейської комісії (ЄК) із закликом заборонити імпорт зерна з росії та білорусі до Європейського Союзу (ЄС).

Відповідну заяву оприлюднило міністерство сільського господарства Литви.

У зверненні до єврокомісарів, ініційованому Литвою, також міститься прохання забезпечити співпрацю країн-членів ЄС, щоб це обмеження було ефективно реалізовано на всій території ЄС. Міністри наголосили на важливості впровадження заходів, спрямованих на недопущення ймовірно вкраденого з України зерна на ринок ЄС.

За словами міністра сільського господарства Кястучіса Навіцкоса, санкцій ЄС проти росії недостатньо, тому потрібні додаткові заходи для обмеження доступу російських товарів на ринок ЄС.

«Ми просимо ЄК проаналізувати можливість обмеження імпорту до ЄС харчових продуктів походженням з росії та білорусі. Спільним зверненням чотирьох країн ми прагнемо вирішити нагальну проблему, яка нас об’єднує. Поки росія веде жорстоку незаконну війну проти України, її зерно продовжує надходити на ринок ЄС. Наприклад, у 2023 році ЄС імпортував 1,53 млн т російського зерна на 437,5 млн євро», — сказав Навіцкос.

Петицію підписали міністр сільського господарства Литви Кестутіс Навіцкас, міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе, міністр регіональних справ Естонії Мадіс Каллас, міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Сєкерський та міністр сільського господарства Чехії Марек Виборний.

Читайте також: росія продає зерно за демпінговою ціною, обвалюючи світовий та європейський ринок — посол Польщі в Україні 

Виступити з цього питання планується 26 березня на найближчому засіданні Ради міністрів сільського господарства та рибальства ЄС.

Раніше повідомлялося, що Європейський Союз готується ввести мита на імпорт зерна з росії та білорусі, щоб заспокоїти фермерів та деякі країни-члени. Це буде першим обмеженням на російські продовольчі товари з часу повномасштабного вторгнення в Україну.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus