В квітні Європарламентом буде схвалено заборону на імпорт російського зерна — Качка

Президентка Єврокомісії, Урсула фон дер Ляєн, оголосила про плани введення заборони на імпорт агропродукції з росії та Білорусі до країн Європейського Союзу.

Згідно з повідомленням ЄК, вони розробили проєкт рішення, що передбачає підвищення тарифів на російський та білоруський імпорт зернових культур, насіння олійних рослин та їхніх продуктів переробки.

«Ми підготували пропозицію щодо підвищення тарифів на російський та білоруський імпорт зернових, олійних культур та продуктів їх переробки. І є кілька вагомих причин для того, щоб зробити цю пропозицію. Це не дозволить російському зерну дестабілізувати ринок ЄС у цих продуктах. Це зупинить росію від використання доходів від експорту цих товарів до Європейського Союзу. І це гарантуватиме, що нелегальний російський експорт вкраденого українського зерна не потрапить на ринок ЄС», — зазначила президентка Єврокомісії.

Водночас, сьогодні на Саміті експортерів 2024 Тарас Качказаступник міністра економіки України, торговий представник України, заявив, що вже в квітні Європарламент має проголосувати за рішення заборонити імпорт російського зерна до ЄС.

«Це буде найбільший яскравий політичний проєкт Європарламенту. Це дуже гарний документ. По-перше він  дозволяє нам розширювати цю ініціативу на неаграрні товари, які не підпали під санкції, в першу чергу — металургію. Для нас це важливо для того, щоб реалізувати проєкт витіснення російської сировини і напівфабрикатів з європейського ринку і заміни їх українськими. По-друге, він дасть можливістьщоб чітко проакцентувати бунтуючим фермерам у Європейському союзі, що Росія й Білорусь, якщо вони мають доступ на ринок ЄС, створюють більше проблем і незручностей, ніж українські товари›, — сказав Тарас Качка.

Нагадаємо, Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Європейської комісії із закликом заборонити імпорт зерна з росії та Білорусі до Європейського Союзу. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus