17 травня 2024, 12:52, Переробка

«Ми готові «грати за правилами». Профільна асоціація просить уряд встановити нульову квоту на експорт цукру до ЄС

Національна Асоціація цукровиків України «Укрцукор» звернулась до Кабінету Міністрів України з проханням про термінове встановлення нульової квоти на експорт цукру до ЄС на 2024 рік, про це Latifundist.com повідомила в.о. голови правління асоціації Яна Кавушевська.

З 6 червня набирає чинності оновлена угода про торгівлю ЄС з Україною. Вона передбачає встановлення квоти на експорт українського цукру на 2024 рік обсягом 262,6 тис. т. У разі її вичерпання, буде застосовано механізм екстреного гальмування. За інформацією Кавушевської, на цьому тижні експорт цукру з України в ЄС вже сягнув обсягу, визначеного квотою.

«Ми бачимо, що ми досягли цієї цифри і хочемо продемонструвати європейцям, що готові бути частиною ринку ЄС і розуміємо його правила. Ми усвідомлюємо, які були складні переговори  про продовження угоди про вільну торгівлю ще на рік, і наскільки питання цукру було чутливим. Відповідно, оскільки ми бачимо, що вже експортували той обсяг, який могли експортувати з точки зору ЄС, ми пропонуємо, щоб подальший  експорт зупинився до 1 січня 2025 року, коли почне діяти нова квота», — сказала Кавушевська.

Вона зазначила, що незабаром почнуться переговори щодо умов оновленої угоди про Асоціацію Україна-ЄС, і українські цукровики сподіваються, що обсяг тарифної квоти на український цукор, яка діяла до 2022 року, буде переглянуто в сторону суттєвого збільшення.

«Ми б хотіли, щоб ці нові умови враховували інтереси цукрової галузі України. І ми розуміємо, що для цього потрібно «грати за правилами». Ми до цього готові», — додала Кавушевська.

Після вичерпання квоти Україна зможе відновити експорт цукру до ЄС з 1 січня 2025 року.

Читайте також: Європейці вважають, що український цукор непередбачуваний і розбалансовує ринок — Кавушевська

  • Компанія «Волинь-Зерно-Продукт» розглядає можливість організувати перевезення цукру через Європу транзитом і відвантаження на судна, щоб експортувати його на азійський ринок.
  • «Астарта», першою серед українських компаній, завантажила і відправила судно з 3 тис. т цукру до Північної Африки.