24 травня 2024, 11:08, Переробка

VITAGRO планує почати експортувати біометан восени 2024 року

Група компаній VITAGRO планує запустити свій біометановий завод в кінці липня — на початку серпня 2024 р, щоб у вересні-жовтні цього ж року почати експортувати біометан. Про це в рамках агротуру «Переробка: соя і ріпак» розповів операційний директор групи компаній Сергій Нечипорук, пише Elevatorist.com.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За його словами, після прийняття закону №3613-IX щодо митного оформлення біометану, потрібен ще певний час, щоб прийняти ряд підзаконних актів, які б врегулювали технічну сторону замитнення біометану. А це ще 2-3 місяці.

«Другий момент, ключовий ринок біометану — ЄС — почав впорядковувати свою структуру, там зараз є зміни, запрацювала Директива, згідно з якою створюється база даних ЄС — Union data base (UDB). Це платформа, розроблена Європейською Комісією для відстеження рідких та газоподібних відновлюваних видів палива. Поки європейці проходять цей період, доступ до ринків обмежений, проте наша команда Департаменту розвитку проактивно працює в цьому напрямку», — зазначив Нечипорук.

За його словами, в свій біометановий завод компанія інвестувала чималі кошти, і бачить в цьому напрямку великі перспективи.

«Ми одні із перших інвесторів галузі, яка фактично тільки формується. Першим завжди тяжко йти, але, переконаний, що ми дійдемо і восени почнемо експортувати біометан», — наголосив Нечипорук.

Читайте також: VITAGRO побудував біометановий завод за €6 млн. Але його «не вмикають в розетку»

  • У лютому 2024 року стало відомо, що через нерентабельність припинила роботу когенераційна біометанова установка на біогазовому заводі VITAGRO.
  • У березні Верховна Рада України прийняла в цілому законопроєкт №9546 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану».

Інфраструктурний партнер агротуру — компанія Buhler. Логістичний партнер — «Балк Транс».