30 травня 2024, 08:00, Ринок землі

Фонд держмайна презентував проєкт Земельний банк

Заступник Голови Фонду державного майна України Ігор Тимошенко презентував на Agro Ukraine Summit новий проєкт — «Земельний банк», повідомила пресслужба ФДМУ.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Як зазначили у Фонді, проєкт відкриває для аграріїв можливість отримати доступ до сотень тисяч гектарів державних земель на прозорих та конкурентних засадах через онлайн-аукціони на електронному майданчику «Прозорро.Продажі». Стартова вартість оренди становитиме 12% від нормативно-грошової оцінки землі, а договори оренди укладатимуться на 14 років для однорічних насаджень і на 25 років для багаторічних.

Найближчим часом очікується прийняття розпорядження Кабінету Міністрів про перший пул земельних ділянок, які стануть доступні до оренди. Сумарно це 104,2 тис. га, що буде виставлено на торги вже наприкінці червня — початку липня 2024 року. Ці землі розташовані в різних регіонах України, що дає можливість аграріям з усієї країни взяти участь в аукціонах.

«Аграрний сектор — один з надважливих напрямів розвитку української економіки, який зазнав значної шкоди внаслідок російської агресії. Проєкт «Земельний банк» покликаний максимально ефективно використати ті земельні ресурси, які є в розпорядженні держави, та підтримати агровиробників, особливо тих, хто втратив свої землі через війну», — зазначив Тимошенко.

Презентація з описом проєкту «Земельний банк» вже доступна для ознайомлення.

Читайте також: Фонд держмайна навряд чи зможе ефективно управляти державними землями — депутат

  • У 2023 році Кабінет Міністрів передав до сфери управління Фонду державного майна 25 державних підприємств, якими раніше управляла Національна академія аграрних наук.
  • У державній власності залишається близько 800 тис. га землі і майже половина з них наразі знаходиться в розпорядженні Фонду державного майна.