До ФДМУ передали вже половину державних земель

У державній власності залишається близько 800 тис. га землі і майже половина з них наразі знаходиться в розпорядженні Фонду державного майна. Про це йдеться у розслідуванні «Економічної правди».

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

В ФДМУ знаходиться в розпорядженні 386 тис. га землі, з яких 98 тис. знаходяться в окупації. 

Сконцентровані землі ФДМУ планує надати в оренду бізнесу через земельні аукціони. Вони розпочнуться в серпні та до кінця року принесуть в бюджет 1 млрд грн, очікують у Фонді. В першому пулі Фонд планує передати 82,8 тис. га.

Загалом, за даними Фонду держмайна, загальна кількість державних с/г земель у постійному користуванні сягає 806 тис. га. 

Національна академія аграрних наук (НААН) нині управляє 277 тис. га землі. З 2023 року від НААН до Фонду передали 80 підприємств та 11 наукових установ — сумарно це земельний банк у 210 тис. га. Здебільшого до ФДМУ передавали проблемні підприємства (з судовими суперечками, боргами) та такі, що знаходяться під російською окупацією.

Читайте також: Фонд держмайна навряд чи зможе ефективно управляти державними землями — депутат

  • У 2023 році Кабінет Міністрів передав до сфери управління Фонду державного майна 25 державних підприємств, якими раніше управляла Національна академія аграрних наук.
  • Перші аукціони з оренди державних земель планують оголосити вже влітку 2024 року.
Виконано за допомогоюDisqus