Фонд держмайна навряд чи зможе ефективно управляти державними землями — депутат

У законопроєкті №7588, яким пропонується державні землі передати в управління Фонду держмайна, не зрозумілий сам механізм передачі. Цей законопроект «в народі» називають таким, який створений під передачу земель Національної академії аграрних наук до ФДМУ.

Про це в інтерв'ю AgroPolit.com розповів депутат аграрного комітету Андрій Богданець.

Крім того, у законопроєкті йдеться про передачу всіх державних земель міністерств, університетів, аграрних інститутів. За словами Богданця, НААН вже передала ФДМУ 118-120 тис. га.

«А що ж буде робити Фонд держмайна з цією землею після прийняття законопроекту 7588? Фонд держмайна отримає за цим законопроектом право здачі в оренду цієї землі. Навіщо створювати з Фонду держмайна земельного монстра, який буде керувати всією державною землею в країні і суб’єктивно нею розпоряджатися? Чи він буде ефективно управляти? Сумніваюся», — каже Богданець.

Як приклад депутат наводить одне з найбільших держпідприємств «Степове». Воно знаходиться у ФДМУ і кожного року збиткове.

Нагадаємо, за січень-квітень 2023 року в Україні уклали 13 тисяч угод купівлі-продажу землі. При цьому ціна на землю в середньому зросла на 20%.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus