14 червня 2024, 15:00, Україна

Як розраховуватимуться мінімальні експортні ціни на зерно — деталі проєкту

Мінімальна експортна ціна на зерно буде встановлена ​​для торгівлі в усіх чинних термінах Інкотермс, включаючи FOB, CPT і DAP, йдеться у чорновій версії проєкту механізму мінімальних експортних цін, з яким ознайомився Fastmarkets.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«Згідно з розумінням Fastmarkets цього документа, для контрактів на поставку CFR мінімальна експортна ціна буде отримана з розрахунку на основі цін на ринку FOB. Мінімальна ціна буде публікуватися 10 числа кожного місяця або наступного робочого дня, якщо він припадає на вихідні, і діятиме до наступного оновлення», — пише видання.

Для розрахунку мінімальної ціни будуть взяті офіційні митні дані за попередній місяць, при цьому уряд розглядає можливість використання п’ятого процентиля як основи — це означає, що для розрахунку експортної ціни використовується середньозважене значення найнижчих 5% контрактних цін та береться конкретна база за попередній місяць.

Згідно з презентацією та дослідженнями, проведеними урядом, обсяг експортних угод із цінами нижче п’ятого процентиля становитиме лише 4-5% від загальної експортної діяльності країни.

Щоб контролювати волатильність ринку, уряд розглянув можливість використання 10% дисконту до п’ятого процентиля після того, як дослідження показало, що коливання ринкових цін щомісяця зазвичай не перевищували 10-11%.

Таким чином, згідно з даними української митниці, мінімальна експортна ціна буде відповідати п’ятому процентилю експортних даних за попередній місяць із застосуванням 10% дисконту.

Читайте також: Парламент прийняв закони про боротьбу з «чорним зерном». Скандальну правку про 14% ПДВ на експорт замінили

  • 9 травня парламент підтримав у другому читанні та в цілому законопроєкти №10168-2/10169-2 про боротьбу з «чорним зерном» та неповерненням валютної виручки.
  • Мінагрополітики працює над механізмом, який дозволить прогнозуватимаксимальну врожайність зернових та олійних культур.