27 червня 2024, 14:00, Україна

Підвищення ПДВ призведе до додаткової потреби агрокомпаній в обігових коштах — думка

Збільшення податкового навантаження спричинить здорожчання собівартості продукції, вважає директор фінансового департаменту компанії «ТАС Агро» Олександр Заєць.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Для агрокомпаній, які в більшості являються експортерами, підвищення ПДВ призведе до додаткової потреби в обігових коштах, адже на сьогодні процедура відшкодування ПДВ залишається одним із найбільш негативних моментів, що впливають на операційну діяльність підприємств», — каже він.

Власник «‎Південної аграрно-експортної компанії» (ПАЕК) Юрій Кормишкін також має категоричну позицію: збільшення ПДВ не принесе бажаного ефекту для зміцнення економіки держави, натомість потягне за собою значне зростання цінової політики на агропродукцію і не тільки. 

Він звертає увагу, що в аграрному секторі при експорті агропродукції ПДВ повертається експортеру. Тобто, держава практично нічого не отримує.

«Можливо варто переглянути питання збільшення ПДВ та, як варіант, визначити певний відсоток на рівні 1-1,5% від вартості товару чи послуги, який цільовим призначенням буде направлений до державного бюджету. В такому випадку можна буде сподіватись на зменшення дефіциту в державному бюджеті», — зазначив Кормишкін.

Читайте також: Аграрний комітет радитиме уряду не підіймати військовий збір більш як на 1% — Лабазюк

  • Кабмін працює над законопроєктом про підвищення податків. Військовий збір планують підвищити з 1,5% до 5%, аналогічну ставку податку в 5% можуть запровадити й для ФОП. Про рівень зростання ПДВ ще йдуть дискусії, ймовірне збільшення — на 2–3%.