2 серпня 2024, 10:03, Олійні

Аграріям варто притримувати ріпак з обережністю, оскільки Україна не є ключовим постачальником на світовому ринку — думка

На ринку є аграрії, які притримують продажі ріпаку, але треба це робити з обережністю, враховуючи той факт, що Україна не є ключовим постачальником на світовому ринку, вважає директор «АгроВіста» Павло Фесюк.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За його словами, вже у вересні на ринок вийдуть основні гравці, зокрема, Канада. До того моменту ринок насититься. Варто також враховувати, що при підлоговому зберіганні ріпак не можна тримати у сховищах більш ніж 2 місяці.

Директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності Групи «АГРОТРЕЙД» Андрій Бут говорить, що поки українські аграрії продають ріпак хвилями, аби отримати кращу ціну.

«Цього року ми виростили і вже майже зібрали доволі значні обсяги озимого ріпаку гарної якості. Натомість у Європі наразі не все добре з ним, тому там розраховують на Україну. Канадський врожай ріпаку ще не потрапив на європейський ринок, отож наша держава поки є єдиним джерелом імпорту. Зараз вітчизняні виробники продають ріпак хвилями, аби отримати кращу ціну, а попит на нього насправді перевищує пропозицію. Це і призводить до зростання цін на ринку. Стратегія Групи «АГРОТРЕЙД» полягає у тому, що ми продаємо ріпак частинами на різних базисах. І робимо це тоді, коли ціни найкращі», — сказав він.

Читайте також: Ріст котирувань ріпаку на MATIF призвів до підвищення його ліквідності на фізичному ринку

  • Станом на 25 липня в Україні обмолочено 1 086,3 тис. га ріпаку, намолочено понад 3 млн т насіння.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.