12 вересня 2024, 15:09, Україна

Високий суд Лондона постановив, що власники Групи GNT не виконали угоду про розкриття інформації щодо активів

Високий суд Лондона постановив, що Сергій Гроза та Володимир Науменко, власники Групи GNT, не виконали угоду про розкриття інформації щодо активів, пише Lloydʼs List.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Власники зернового терміналу «Олімпекс Купе Інтернейшнл» в Одесі не виконали припис згідно з попередньою ухвалою суду про розкриття інформації. 

Позов проти Сергія Грози та Володимира Науменка був поданий від Madison Pacific Trust, що діє від імені двох кредиторів зі США.

Конфлікт розпочався в 2019 році, коли Argentem Creek Partners та Innovatus Capital Partners надали загалом $95 млн фінансової допомоги GNT. Кредити були забезпечені англійським правом і термін погашення настав у грудні 2021 року. Але GNT заявила, що не змогла погасити борг через тривалий вплив пандемії, і їй було надано період відстрочки. Після російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року було надано ще одну відстрочку кредиту, яка закінчилася в грудні 2022 року.

Вже відбулося понад 100 судових справ з цього питання, і в 2023 році Високий суд Лондона видав глобальну заборону на відчуження активів GNT (WFO) через ризик їх виведення з поля зору кредиторів. Було видано подальше розпорядження суду щодо розкриття інформації для забезпечення виконання зобов'язань за WFO, що вимагало від Грози та Науменка надати деталі про свої активи та отримувачів дивідендів.

Суддя Браян постановив, що обвинувачені не надали і, фактично, відмовилися надати будь-які документи, що розкривали б зазначену інформацію. Він відклав винесення вироку до 4 жовтня, щоб дати обвинуваченим час для надання документів.

Читайте також: Олімпекс Купе Інтернейшнл: серійний дефолт Грози та Науменка, і знову з американськими інвесторами

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.