Сьогодні, 18:01 Світ

Дунайські судноплавні компанії звернуться до ЄС через кризу річкових перевезень

Учасники ринку річкових перевезень на Дунаї працюють у збиток, фінансові резерви попередніх років вичерпані, заявили керівники судноплавних компаній на 66-й Конференції директорів дунайських пароплавств в Румунії, повідомляє «Українське Дунайське пароплавство».

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Колеги вважають, що ситуація на Дунаї гірше, ніж під час світової фінансової кризи 2008 року», — йдеться у заяві УДП.

Серед учасників заходу були румунські TTS і NAVROM, болгарське BRP, сербське JRB AD, австрійське DDSG-MAHART та інші. 

В УДП заявляють, що дунайський промисловий кластер поступово деградує. Високі ціни на енергоносії, посилення екологічних вимог та низький попит вбивають металургію. В Угорщині закрився ISD Dunaferr, у Румунії у складному стану Liberty Galati, Voestalpine у австрійському Лінці зупиняє одну з доменних печей, US Steel в словацькому Кошице використовує лише частину виробничої потужності.

«По-друге, позиція базового для нас порту Констанца. За 2022-2023 роки з’явились альтернативні логістичні ланцюги — замість річкового флоту до Констанци клієнти використовують залізницю до інших морських портів ЄС. Наразі 95% контейнерів перевозиться залізницею! Замість того, щоб повертати обсяги, Констанца з наступного року на 20% збільшує тарифи», — додали в пароплавсті.

В УДП вважають, що Європейський Союз має стимулювати перевезення саме річковим транспортом. За підсумками конференції строни домовились об’єднатись та спільно напрацювати пропозиції для Європейського Союзу.

Читайте також: На дні. Владислав Бєлах про те, як Дунай втрачає вантажі, а Констанца марить валом українського зерна і не хоче переглядати ставки

  • В липні Дунайське пароплавство просило уряд ввести знижку на залізничні перевезення агропродукції до порту Ізмаїл.
  • В серпні УДП перейшло на 6-годинний робочий день через кризу на дунайському ринку річкових перевезень.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.