Вчора, 15:06 Зерно

Україна зібрала найбільший за три роки врожай гороху, аналітики прогнозують подальше збільшення посівних площ

В цьому році Україна зібрала найкращий врожай гороху за останні три роки в основному за рахунок збільшення посівних площ, повідомляє «УкрАгроКонсалт».

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Цьогоріч горох збирали на площі в 212 тис. га, що на 40% більше, ніж в 2023 році. Намолочено 465 тис. т з середньою врожайністю в 2,19 т/га, що поступається багаторічним середнім та минулому сезону, коли врожайність була зафіксована на рівні 2,46 т/га. Основними областями по збору врожаю гороху стали:

  • Одеська (зібрано 147 тис. т при врожайності 2,45 т/га),
  • Миколаївська (76 тис. т при врожайності 2,18 т/га)
  • Кіровоградська (37 тис. т при врожайності 2,01 т/га),
  • Харківська (29 тис. т при врожайності 1,48 т/га).

«Ціни в цьому сезоні на горох високі. Однією з причин цьому є цьогорічна відміна 50% мит на горох з боку Індії, дія якої спочатку закінчувалась весною, але потім була тричі подовжена до кінця календарного року. Попри не найкращу врожайність гороху в цьому році, високі ціни та відкриття нових переробних потужностей в Україні будуть спонукати фермерів збільшувати площі під горохом в 2025 році», — зазначили аналітики.

Читайте також: Експорт українського гороху може зрости до 400 тис. т у 2024/25 МР

  • Компанія «Західний контейнерний термінал» та міжнародний трейдер EU-Nomia LTD цьогоріч запустили програму зі стимулювання вирощування жовтого гороху в західній Україні.
  • В липні стало відомо, що в Тернополі запустили завод з переробки жовтого гороху.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.