В Тернополі побудували завод з переробки гороху потужністю 150 т на добу

«Західний контейнерний термінал» та міжнародний трейдер EU-Nomia LTD запустили завод з переробки жовтого гороху у Тернополі. Про це Latifundist.com розповіли директор «Західного контейнерного терміналу» Володимир Лопатинський та директор EU-Nomia LTD Онур Ватан.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Завод вже змонтований, провели перший тестовий пуск.

«Завод в очікуванні сезону нового врожаю, який вже зараз починають збирати аграрії. Ми плануємо запускатися і працювати без зупинок до наступного сезону. Зараз він може переробляти 150 т на добу. Але якщо ми побачимо більший запит з ринку, то легко і швидко зможемо збільшити потужності у півтора рази», — каже Лопатинський.

На заводі перероблятиметься локальна сировина, яку купуватимуть в межах 200 кілометрів навколо заводу. 

За словами Лопатинського, пів року тому фермерам запропонували таку програму: навіть якщо будуть несприятливі ринкові умови, підстрахують і по гарантованій ціні викуплять врожай.

Читайте також: На заході України запускають програму зі стимулювання вирощування гороху 

«Стратегія частково спрацювала. Місцеві фермери, знаючи нас, посіяли горох. Що можу сказати на сьогодні? Ті, хто посіяли, як на мене, точно не прогадали. Цього року культура покаже непогану прибутковість», — додав Лопатинський.

За словами Онура Ватана, гарантована ціна складає не нижче 200 $/т.

«Якщо ціна зросте, ми автоматично даватимемо ринкову. Зараз в Одесі ми бачимо ціну 13,5 тис. грн. За нашими оцінками, ще має бути зростання», — сказав він.

Читайте також: Попит на український горох у світі залишиться стабільним до кінця року, ціни зростатимуть — профільна асоціація

  • У березні ціни на український горох значно зросли після зняття Індією мита на імпорт.
  • На початку квітня уряд Індії продовжив термін безмитного імпорту жовтого гороху на два місяці до 30 червня 2024 року.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus